Ontmoeten en ervaring uitwisselen?

Bij het opzetten en professionaliseren van een wooncoöperatie komt heel wat kijken. Alle feiten, weetjes en antwoorden vind je bij Cooplink, dé vereniging van alle wooncoöperaties en initiatieven.

Kennisdossier: de wooncoöperatie

De coöperatieve vereniging is een opkomende organisatievorm onder burgerinitiatieven, ook in het wonen. Hoewel Nederland al een aantal wooncoöperaties kent, is het voor veel mensen nog onbekend terrein.

Om de ontwikkeling ervan een stap verder te brengen is meer bekendheid nodig. Bekendheid met het begrip wooncoöperatie, met de mogelijkheden om er één op te richten, maar ook met achtergrondinformatie over de politieke en maatschappelijke context. Platform31 werkt aan de ontwikkeling van de wooncoöperatie binnen de volkshuisvesting. Dit kennisdossier biedt allereerst primaire informatie over de wooncoöperatie, maar is er zeker ook ruimte voor verdieping.

Gerelateerd extern nieuws wooncoöperatie

Amsterdam: Meer geld en ruimte voor wooncoöperaties

Het stadsbestuur van Amsterdam gaat vergaande maatregelen nemen om de groei van wooncoöperaties mogelijk te maken. Door een leenfonds van 50 miljoen euro en het vrijgeven van nieuwbouwkavels speciaal voor coöperaties, kunnen op de korte- en middellange termijn zo’n 15 tot 20 projecten starten. Dit staat in de gepresenteerde uitwerking van het eerder vastgestelde Actieplan Wooncoöperaties.

Lees verder (Gemeente Amsterdam, 14 mei 2020)


Eerste Utrechtse wooncoöperatie van start

Woongroep Overhoop in Utrecht Overvecht tekent vandaag het koopcontract voor het pand dat ze nu huren van Mitros. Het is de tweede keer in heel Nederland dat een groep huurders collectief hun woning van een woningcorporatie koopt. Overhoop vormt sinds 2008 een christelijke, multiculturele woongemeenschap aan de Camera Obscuradreef in Overvecht-Zuid. De bewoners doen veel samen, zijn actief in de buurt en hebben naast een weggeefwinkel ook gastenkamers voor mensen die tijdelijk onderdak zoeken.

Lees verder (20 februari 2020)