Vijfstappenplan corporaties

Platform31 en Aedes ontwikkelden speciaal voor corporaties het vijfstappenplan voor woningcorporaties.

Kennisdossier: De wooncoöperatie

De coöperatieve vereniging is een opkomende organisatievorm onder burgerinitiatieven, ook in het wonen. Hoewel Nederland al een aantal wooncoöperaties kent, is het voor veel mensen nog onbekend terrein.

Om de ontwikkeling ervan een stap verder te brengen is meer bekendheid nodig. Bekendheid met het begrip wooncoöperatie, met de mogelijkheden om er één op te richten, maar ook met achtergrondinformatie over de politieke en maatschappelijke context. Platform31 werkt aan de ontwikkeling van de wooncoöperatie binnen de volkshuisvesting. Dit kennisdossier biedt allereerst primaire informatie over de wooncoöperatie, maar is er zeker ook ruimte voor verdieping.

Gerelateerd nieuws

Eerste Utrechtse wooncoöperatie van start

Woongroep Overhoop in Utrecht Overvecht tekent vandaag het koopcontract voor het pand dat ze nu huren van Mitros. Het is de tweede keer in heel Nederland dat een groep huurders collectief hun woning van een woningcorporatie koopt. Overhoop vormt sinds 2008 een christelijke, multiculturele woongemeenschap aan de Camera Obscuradreef in Overvecht-Zuid. De bewoners doen veel samen, zijn actief in de buurt en hebben naast een weggeefwinkel ook gastenkamers voor mensen die tijdelijk onderdak zoeken.

Lees verder (20 februari 2020)


Delft: Nieuwe woonvorm: de wooncoöperatie

Er komt mogelijk een nieuwe woonvorm in Delft: de wooncoöperatie. Bedoeld voor mensen met een kleinere beurs hebben of die niet in staat zijn om een woning te kopen. Wethouder Karin Schrederhof (Wonen) en Eric Amory en René Schalk van de Coöperatie middeldure huurwoningen Leeuwenhoek in oprichting hebben hiervoor een intentieovereenkomst ondertekend. De coöperatie wil 33 betaalbare huurappartementen in Nieuw Delft bouwen.

Lees verder (Gemeente Delft, 8 oktober 2019)


Experts wooncoöperatie

De ontwikkeling van een wooncoöperatie vergt kennis en vaardigheden waarbij professionele ondersteuning vrijwel altijd gewenst en noodzakelijk is. Daarnaast zijn wooncoöperaties binnen het bestaande woonstelsel in Nederland een dusdanig nieuw fenomeen dat er nog veel uitgezocht en ontwikkeld moet worden. Om wooninitiatieven en woningcorporaties te helpen een expert in de hand te nemen, maakte Platform31 een selectie.