Projectleider RetailDeals voortvarend aan de slag

01 oktober 2015

Als voormalig wethouder Economische Zaken in de gemeente Zaanstad weet Erik Struijlaart als geen ander waar de binnenstad mee worstelt.
Per 1 oktober 2015 zet hij zijn kennis en netwerk in als projectleider van de RetailDeals. Op korte termijn maakt hij afspraken met gemeenten. Dat staat de komende periode bovenaan zijn to-do-lijst. Zodat gemeenten en hun partners zich ook echt kunnen committeren aan een toekomstgericht beleid voor detailhandel.

Waarom zouden gemeenten een RetailDeal moeten sluiten?

“Onder druk van de crisis zagen we de afgelopen jaren dat gemeenten en ondernemers niet altijd in staat waren om een visionair en toekomstgericht plan te formuleren voor hun stad. Nu we herstellende zijn van die crisis, breekt de tijd aan dat gemeenten en ondernemers samen sterke afspraken moeten maken om de binnenstad te verlevendigen. De RetailDeals zijn er om hen daarmee te helpen. Alle betrokken marktpartijen en overheden bieden vanuit de RetailAgenda namelijk hun kennis en netwerk aan. Ook kunnen gemeenten gebruik maken van een toolkit met onder andere diverse handige publicaties, zoals Retail in de tijdelijkheid, Winkelgebied van de toekomst en de Binnenstad als buitenkans. Daarnaast komt er een kennisplatform waarop gemeenten zelf kennis kunnen halen en brengen. Ik adviseer gemeenten om daar goed gebruik van te maken, zodat we kunnen leren van elkaars best practices en het wiel niet telkens opnieuw hoeven uitvinden.”

Hoe kunnen gemeenten meedoen?

“Als nieuwe projectleider RetailDeals kom ik allereerst persoonlijk langs bij gemeenten die hebben aangegeven een RetailDeal te willen aangaan. Ik hou van snel schakelen. Daarom ben ik al begonnen met het maken van afspraken. Eenmaal aan tafel kijk ik waar de gemeente nu staat en waar ze naar toe wil. Ook op het moment dat er vragen zijn tijdens de uitvoering ben ik er om die te beantwoorden of gemeenten te verbinden aan de juiste partijen. Met andere woorden: ik begeleid gemeenten als ze er zelf niet goed uitkomen.”

Wat wil je over een jaar bereiken?

“Idealiter zijn er dan minimaal zestig of zeventig RetailDeals ondertekend. Naast het papier moet ook de inhoud van de RetailDeal in de praktijk vorm krijgen. Daarom ben ik pas echt tevreden als ik over een jaar zie dat gemeenten samen met hun lokale partners concrete plannen hebben uitgewerkt voor een aantrekkelijk winkelgebied, met onder andere minder leegstand en extra scholing voor winkelpersoneel.”

Meer over Erik Struijlaart vindt u via linkedin.com/in/erikstruijlaart en twitter.com/erikstruijlaart

Lees ook het artikel over de startbijeenkomst van de RetailDeals.

Vitaminen voor de binnenstad

Nieuws uit kennisdossier Vitale binnensteden wordt vier keer per jaar gebundeld in de nieuwsbrief Vitaminen voor de binnenstad.

Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar Saskia Hinssen.