Deel deze pagina via:


Vitaminen voor de binnenstad

Nieuws uit kennisdossier Vitale binnensteden wordt vier keer per jaar gebundeld in de nieuwsbrief Vitaminen voor de binnenstad.

Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen, stuur dan een mail naar Luca de Boer.


Metamorfose van de Arnhemse binnenstad

9 juni 2017

Op twaalf plekken in de Arnhemse binnenstad zijn gigantische borden geplaatst bij gebouwen die recent een metamorfose hebben ondergaan. Ze vestigen de aandacht op twaalf herbestemmingsprojecten en zetten enkele opvallende resultaten van de transformatie-aanpak in de schijnwerpers. Een voorbeeld: wonen keert terug in de Arnhemse binnenstad. Jeroen Niemans van Ruimtevolk liep de metamorfoseroute langs twaalf herbestemmingsprojecten.

In Arnhem hebben 100.000 leegstaande vierkante meters de afgelopen vier jaar een nieuwe bestemming gekregen. Leegstaande gebouwen en hoofdpijndossiers zijn de laatste jaren getransformeerd naar woningen, kantoren, hotels, musea en winkels. Onder andere aangejaagd door het in 2013 door de gemeente Arnhem ingestelde Transformatieteam.

Metamorfoseroute langs herbestemmingsprojecten

Arnhem zet de transformatie in de etalage. Enkele opvallende resultaten zijn samengebracht in een metamorfoseroute langs twaalf herbestemmingsprojecten in en rondom de binnenstad. Langzaam verkleurt de stad. Het monofunctionele centrum van Arnhem transformeert van winkel- en kantorengebied tot een levendige plek met verschillende functies. Zo kan er geslapen worden in het voormalige kantoor van CITO, gegeten in de oude bibliotheek en is het oude UWV-kantoor veranderd in 96 zelfstandige wooneenheden.

Wonen in een kunstwerk

Een verscholen pareltje ligt tussen de Primark en de Koepelkerk: een prachtig pand dat sinds het vertrek van de kunstuitleen leeg stond. Nu zijn er twaalf woningen in gerealiseerd. Het historische pand is liefdevol en met oog voor detail opgeknapt. De bewoners zijn dolenthousiast over hun woonplek midden in de stad. De eigenaar, de drijvende kracht achter de transformatie van het pand, kocht het pand waar onder andere zijn dochter nu in woont. En hij heeft de smaak te pakken, want hij is ook betrokken bij een pand aan het Gele Rijders Plein, op een steenworp afstand. Hij hoopt dat de herbestemming van dit pand het zieltogende plein een nieuwe impuls zal geven.

Aanjagen en enthousiasme

Een wandeling door Arnhem langs de twaalf succesverhalen, geeft een mooi beeld hoe de stad is veranderd. Dat zie je ook in andere binnensteden door heel Nederland gebeuren. Een belangrijke les uit Arnhem is dat de gemeente zo’n transformatie actief kan aanjagen, maar dat het ook voor een groot deel drijft op het enthousiasme van mensen met liefde voor de stad. Ben je in Arnhem? Wandel dan eens langs deze gebouwen, en bewonder de veranderende stad. Zo ontdek je meteen dat er nog meer panden staan te wachten op een nieuwe functie. Ook die verdienen bevlogen herontwikkelaars met liefde voor de stad.

De metamorfose van Arnhem IMG 6693 (1)
Rozet Ingang bibliotheek
Bron foto: Arnhem Marketing

Auteur

Jeroen Niemans
Programmamanager Ruimtevolk