Binnenstad in de schijnwerpers

Ruimte voor initiatief in binnenstad Arnhem

Door Luca de Boer
(Platform31)

In 2007 veroverde Arnhem de titel Beste Binnenstad van Nederland in de categorie grote binnensteden. Tien jaar later zet de gemeente zich nog steeds actief in voor een levendige, onderscheidende en aantrekkelijke binnenstad, door volop ruimte te bieden aan creatieve initiatieven. De gemeente werkt daarbij nauw samen met stakeholders uit de binnenstad. Gezamenlijk stelden zij onlangs een horeca- en detailshandelsvisie op. Platform31 ging in gesprek met de Arnhemse wethouder Economische Zaken Ron König en bestuursadviseurs Toon Verschuren en Alwin Roest.

Lees verder


Binnenstad van Hoogeveen in Europese sferen

Door Saskia Hinssen
(Platform31)

Hoogeveen is één van de tien Europese steden die meedoet aan het Europese project RetaiLink dat zich richt op het terugdringen van winkelleegstand en op het aantrekken van meer consumenten naar de middelgrote steden. Voor Platform31 een mooie gelegenheid om Hoogeveen eens te bezoeken en te zien en horen voor welke uitdagingen de binnenstad staat.

Lees verder


"Sensation kaas"

Door Saskia Hinssen
(Platform31)

Elke twee jaar strijden gemeenten om het kwaliteitslabel ‘Beste Binnenstad’. De titel levert een belangrijke bijdrage aan de economie. Dit jaar viel Gouda in de prijzen in de categorie ‘middelgrote binnensteden’ vanwege haar verrassende en bruisende binnenstad met historische roots. En vanwege de intensieve samenwerkingsverbanden en de ontwikkelingen op het gebied van cultuur en leisure. Daphne Bergman, wethouder Binnenstad en Ronald van Rossum, centrummanager zetten hun stad in de schijnwerpers.

Lees verder


Een gezamenlijke retailvisie op schaal van de Leidse regio

Door Sander Kanselaar
(projectleider Retailvisie)

Hoe en waar winkelen consumenten in 2025? De afgelopen jaren zijn we anders gaan winkelen. Ondernemers, van winkelier tot vastgoedeigenaar, hebben te maken met trends en ontwikkelingen. Wat voor effect hebben die ontwikkelingen op de winkelgebieden in de Leidse regio? Hoe kan de retail hier worden versterkt? Antwoorden op deze en andere vragen staan in de Retailvisie Leidse regio. Ondernemers en overheden uit Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude werkten samen aan een toekomstplan voor hun winkelgebieden. Hoe komt zo’n visie met zes gemeenten en honderden ondernemers tot stand? Wat zijn de lessons learned?

Lees verder


Actief op je handen zitten

Door Jeroen Fleer,
projectadviseur gemeente Zwolle

De Zwolse binnenstad is volop in ontwikkeling. Pleinen worden opnieuw ingericht en vormgegeven, op een aantal locaties vindt nieuwbouw plaats en leegstaande panden krijgen andere functies. Opvallend is dat de rol van de gemeente verandert: van leidend naar participerend. Eigenaren en gebruikers krijgen een steeds grotere rol als het gaat om visie en ontwerp van de binnenstad. Voor zowel de gemeente als ‘de rest’ is dat wennen. Een sprekend voorbeeld waarbij gemeente, ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners gezamenlijk optrekken is de gebiedsontwikkeling in het Broerenkwartier.

Lees verder