Kennisdossier Vitale binnensteden

Door de coronacrisis en de coronamaatregelen winnen veel trends in het Nederlandse binnenstadsbeleid aan urgentie. Denk aan het compact maken van centra, functiemenging, de focus op bezoekersbeleving (van place to buy naar place to be) en de populariteit van lokaal en duurzaam. Samenwerking tussen belanghebbenden in de binnenstad is bij al die opgaven cruciaal en draagt bij aan weerbaarheid in onzekere tijden als de huidige. Om samenwerkende binnenstadsprofessionals te ondersteunen, bundelt Platform31 nieuws, kennis en voorbeelden in dit kennisdossier.

Extern nieuws

Winkelgedrag is veranderd: ‘Minder mensen op straat, die meer uitgeven!’

Nu.nl / RMC, 9 september 2021

Wat is er nu werkelijk veranderd in de winkelstraten als gevolg van de pandemie. ‘Minder mensen op straat, die meer uitgeven!’, concludeert marktonderzoeker RMC. Ons collectieve winkelgedrag is veranderd onder meer omdat winkelen dringend werd afgeraden tijdens de pandemie, winkels tijdelijk gesloten zijn geweest en we bij online winkelen dubbel digit groeicijfers zagen. Conclusie: shoppers in winkelstraten komen gericht winkelen en kopen meer omdat ze beter voorbereid zijn en meer te besteden hebben. Advies van RMC aan de ondernemers in retail: besteed alle tijd van de wereld aan de binnenkomende klant, want het zijn allemaal kopers met een dikke portemonnee.

Lees verder (RMC)

Zie ook: Veel winkeliers sluiten deuren op koopavond vanwege personeelstekort
(Nu.nl, 11 september 2021)


Leegstand aanpakken: stadscentrum als belevenis

VNG Magazine, 27 augustus 2021

De impact van corona op binnensteden is groot. De donkerste scenario’s gaan uit van een winkelleegstand van 40 procent. Nijmegen heeft daar weinig last van, blijkt uit een rondgang met de wethouder en de binnenstadmanager. Toch wordt ook hier hard gewerkt aan de binnenstad van de toekomst.

Lees verder


Winkelleegstand ondanks corona gedaald, maar niet in grote binnensteden

NOS, 19 augustus 2021

Hoewel fysieke winkels het door de lockdowns moeilijk hebben gehad, is de leegstand van winkelpanden toch gedaald. Het gaat om een lichte daling, meldt winkeldataverzamelaar Locatus: begin dit jaar stond nog 7,5 procent van alle winkelpanden leeg, deze maand is dat 7,2 procent.

Lees verder

Lees ook: De paradox van de winkelleegstand in coronatijd (Locatus)


‘Stilte voor de storm in winkelstraten’

Vastgoedmarkt, 27 juli 2021

Denk niet dat toename van de winkelleegstand zal meevallen nu faillissementen nog uitblijven. De sanering van binnensteden vraagt om regionale samenwerking en professionalisering. Nu al. Dat betoogt Cees-Jan Pen, lector De ondernemende regio aan Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Lees verder


Meer extern nieuws

catharinasteeg-leiden

Online omgeving kennisnetwerk Regionale economie

Kom in contact met collega’s uit het land en praat mee over vitale binnensteden in onze online community Kennisnetwerk regionale economie.