Kennisdossier: Vitale binnensteden

Door de coronacrisis en de coronamaatregelen winnen veel trends in het Nederlandse binnenstadsbeleid aan urgentie. Denk aan het compact maken van centra, functiemenging, de focus op bezoekersbeleving (van place to buy naar place to be) en de populariteit van lokaal en duurzaam. Samenwerking tussen belanghebbenden in de binnenstad is bij al die opgaven cruciaal en draagt bij aan weerbaarheid in onzekere tijden als de huidige. Om samenwerkende binnenstadsprofessionals te ondersteunen, bundelt Platform31 nieuws, kennis en voorbeelden in dit kennisdossier.

Extern nieuws

Retailinnovatie in de praktijk: 7 webinars met praktische tips en ervaring

Najaar 2020: zeven webinars (september 2020 – januari 2021) over retailinnovatie in de praktijk. De Retailagenda organiseert deze voor gemeenten, retailers, vastgoedpartijen en andere professionals die zijn betrokken bij de ontwikkeling van binnensteden en winkelgebieden.

  • 14 december: Met grote sprongen en kleine stappen naar een circulaire retail

Meer informatie en aanmelden


Hoe ontwrichtend is de impact van corona op binnensteden?

SER, 24 november 2020

Lege winkelcentra en failliete horeca. De lockdown en andere coronamaatregelen laten hun sporen na in binnensteden. Wat is de sociaaleconomische impact? En welke oplossingen zijn er om de binnensteden perspectief te (blijven) bieden? Een interview met drie betrokkenen: Emma Briggs (gemeente Eindhoven), Henri de Groot
(SER-kroonlid en hoogleraar regionaal-economische dynamiek) en Krein Bons (directeur Van Harenschoenen).

Lees verder


Alle hens aan dek in de binnenstad

Binnenlands Bestuur, 23 oktober 2020

Opinie (Cees-Jan Pen). Binnensteden staan onder druk en wachten na corona een stevige verbouwing. Dat vraagt lokaal om miljoeninvesteringen en keuzes maken. Provincies gaan voorop, nu de gemeenten nog.

Lees verder


Meer extern nieuws

catharinasteeg-leiden

Online omgeving kennisnetwerk Regionale economie

Kom in contact met collega’s uit het land en praat mee over vitale binnensteden in onze online community Kennisnetwerk regionale economie.

Binnenstadsbezoeker Centraal

Bekijk hier ons lopende onderzoeksproject De binnenstadsbezoeker centraal, in samenwerking met Roots Beleidsadvies en RuimteVerhaal.