Sociaal renoveren in Overvecht (Utrecht)

In Utrecht Overvecht staan meerdere grootschalige, hoogbouw renovatietrajecten op de planning. Zo ook een 180 voordeuren tellende flat met achter die voordeuren veelal kwetsbare bewoners. De bewoners in deze flat kampen met schulden, armoede en gezondheidsproblemen: veel bewoners staan in de overlevingsstand. Daarnaast spreekt of leest niet iedereen de Nederlandse taal en er is sprake van ondermijnende criminaliteit. Een intensief renovatietraject is een flinke belasting voor de bewoners. Daarom besloot woningcorporatie Portaal, samen met wijkpartners, het traject anders in te steken dan normaal. De renovatie wordt gebruikt om de flat integraal te verbeteren. Naast fysieke verbeteringen is ook een sociale impuls het doel van het traject, onder andere om de dagelijkse stress bij bewoners te verminderen.

Platform31 ging over het sociale renovatietraject in gesprek met Ellen van Beckhoven, werkzaam bij de afdeling wijken van de gemeente Utrecht en sociaal procesregisseur Merlijn Meeus van Portaal. Sociaal renoveren is één van de concrete interventies uit de wijkaanpak Samen voor Overvecht, dat de gemeente samen met stakeholders ontwikkelde.

Dit praktijkvoorbeeld is van het experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken en GezondIn. Lees hier het interview over sociaal renoveren in Utrecht.

ellen-merlijn
Ellen van Beckhoven en Merlijn Meeus