Bruishuis Arnhem: bewoners verhuren, exploiteren en beheren

Bruishuis is een uniek woon- en werkcomplex in het hart van Malburgen in Arnhem. Vrijwilligers van Stichting Bewonersbedrijf Malburgen verhuren, exploiteren en beheren dit voormalig verzorgingshuis. De eigenaar, woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem pakt alleen het cascobeheer nog op. In het pand wonen gescheiden mensen, studenten en mensen met een psychiatrische achtergrond. In totaal telt Bruishuis ongeveer 105 eenpersoonshuishoudens.

Combinatie van commerciële- en sociale functies is rendabel

Elke verdieping bestaat uit vijftien woningen waar bewoners een keuken, badkamer en toiletten delen. Bovendien zorgen ze samen voor het huishouden. Naast een woonfunctie kent het gebouw ook een grote verscheidenheid aan bedrijven. In de plint en op de tweede verdieping zijn zorgorganisaties gevestigd, een kickboxschool en een weggeefhoek. Ook het wijkteam heeft een gratis dependance in het Bruishuis. Daarnaast zijn er vergaderzalen waar buurtbewoners soms gratis gebruik van mogen maken en is er een wijkrestaurant die goedkope maaltijden aanbiedt. De combinatie van commerciële- en sociale functies draagt eraan bij dat het project inmiddels rendabele cijfers laat zien.

Beheer door bewonersbedrijf

Het lichte fysieke en sociale beheer is in handen van het bewonersbedrijf. De stichting stuurt vijf huismeesters aan die in het complex wonen. Op elke verdieping één, plus één extra. Er staan camera’s op kwetsbare punten. Het Bruishuis biedt bewoners met drie maanden huurachterstand aan om gratis te vertrekken. Dit gebeurt echter nauwelijks, omdat er intensief persoonlijk contact is tussen de bewoners onderling en met de huismeesters en vrijwilligers van de stichting. Dankzij die betrokkenheid en inzet van de Bruishuis-bewoners en vrijwilligers uit de wijk zijn de beheerkosten laag.

Lessen: trek de wijk het project in

Waren er voorheen regelmatig klachten van omwonenden, sinds de komst van voorzieningen in de buurt en het minder toelaten van ‘zware gevallen’ heeft het project een beter imago. Bovendien is de stichting nu altijd aanwezig in het Bruishuis en zijn veel buurtbewoners vrijwilliger. Dit geeft het project een gezicht voor de bewoners en de buurt. Dankzij grote inzet van vrijwilligers uit de wijk en functies gericht op de wijk, wordt Malburgen het Bruishuis ingetrokken. Dit zorgde ervoor dat de aanvankelijke scepsis omsloeg in enthousiasme. De wijk reageert nu nog op incidenten, maar ziet het Bruishuis over het algemeen als positieve toevoeging voor de wijk.

Foto Bruishuis Arnhem