Klussen in de portiekflat – Klarenstraat Amsterdam

Het klushuisconcept bestaat al een jaar of tien. Huizen met veel achterstallig onderhoud, in niet-populaire wijken worden tegen gereduceerde prijzen te koop aangeboden. Op voorwaarde dat de nieuwe eigenaar de woning renoveert op hoog niveau en er zelf gaat wonen. Nieuw zijn de grootschalige projecten in typische portiekflats. Amsterdam kent een aantal van deze projecten, zoals de Klarenstraatflat in de Staalmanpleinbuurt.

Klushuis Klarenstraat 6

Eigen maatwerk

In Amsterdam Nieuw West herontwikkelen dertig huishoudens een typische portiekflat uit 1952 naar appartementen van 45 tot 190 vierkante meter. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit veertig woningen van 75 vierkante meter en garages en bergingen op de begane grond. Kopers kunnen hun woning op maat samenstellen door ruimten van 45 en 30 vierkante meter zowel horizontaal als verticaal samen te voegen. Een deel van de begane grond wordt daarbij omgevormd tot woonruimte, wat de sfeer op straat ten goede komt. Het dak is met dakopbouwen, terrassen en een strook zonnepanelen eveneens in gebruik genomen

Voor de renovatie van het casco hebben de kopers Van Schagen Architecten ingehuurd. De kwaliteit na verbouw is hoogwaardig, met energielabel A, nieuwe aluminium kozijnen, dakterrassen en balkons. De afbouw van de eigen woningen regelen de kopers individueel. Sommigen besteden voornamelijk uit, anderen doen veel zelf. Er zijn éénlaagse appartementen, maar ook verticaal samengevoegde twee- of drielaagse appartementen. Kortom: geen woning in deze typische jaren vijftig portiekflat is nog hetzelfde.

Klushuis Klarenstraat 7

Strakke planning

In de lente van 2012 werd het gebouw aangeboden door woningcorporatie De Alliantie aan toekomstige kopers. De Vereniging van Opdrachtgevers Klussen op de Klarenstraat werd de daarop volgende zomer opgericht en in de winter was het ontwerp klaar. In april 2013 vond de aanvraag van de omgevingsvergunning plaatsen vijf maanden later startte de verbouwing van het casco. In mei 2014 werd het gebouw opgeleverd en konden de eigenaren starten met het afbouwen van hun woning. De eerste bewoners verhuisden in de zomer van 2014. Het project werd in opdracht van de bewoners begeleid door Urbannerdam.

Klushuis Klarenstraat 8

Klusproject Klarenstraat

Het gebouw is onderdeel van vernieuwing Staalmanpleinbuurt in Amsterdam Nieuw West en stond al enige tijd op de slooplijst totdat de vastgoedcrisis roet in het eten gooide. Een geluk bij een ongeluk zeggen de betrokken partijen nu. De bewoners waren al uitgeplaatst toen De Alliantie de huizenmarkt zag inzakken en het niet meer aandurfde een paar honderd nieuwe woningen op de markt te brengen. Urbannerdam werd vervolgens gevraagd of de flat door middel van Klushuizen kon worden herontwikkeld. Ondanks de wat tegenvallende belangstelling bij de start bewijst het resultaat dat dit mogelijk is. Het unieke aan dit klushuisproject, naast de schaal en de locatie, is de bouwstijl.

Klushuis Klarenstraat 5

Lessen: de transformatiemogelijkheden liggen open

Het klushuizenproject Klarenstraat bewijst dat met de portiekflat meer mogelijk is dan voorheen werd gedacht. Daarmee liggen de transformatiemogelijkheden van de grote naoorlogse voorraad open. Het adagium uit de herstructureringstijd ‘slopen van portieketageflats is goedkoper en effectiever dan renoveren om nieuwe groepen de wijk in te trekken’ lijkt niet meer op te gaan. De groep potentiële kopers en huurders hebben voldoende middelen en kunde om een eigen huis te realiseren in wijken die voorheen niet op haar netvlies stonden.