Fenixlofts: onbegrensde variatiemogelijkheden

In de Fenixlofts in Katendrecht, op een steenworpafstand van de Kop van Zuid in Rotterdam, kan de koper op basis van modules zijn woning vrijwel volledig zelf bepalen: het aantal vierkante meters, het aantal en de ligging van de verdiepingen, de plattegrond van het huis, vrijwel alles is mogelijk. Een typisch voorbeeld van vraaggerichte stedelijke ontwikkeling.

Fenixlofts 1

Spelen met ruimte en inrichting

Fenixlofts heeft de omvang en schaal van een zeer groot opgezet appartementencomplex, waarvan er vele zijn in Nederland. Maar dan met een veelheid aan keuzemogelijkheden voor de potentiële kopers. In plaats van categorieën of type appartementen, worden de Fenixlofts gebouwd op basis van modules van 20 m2. Die zijn los te koop onder het motto: ‘wie eerst komt, wie eerst maalt’. Dit biedt kopers de volledige vrijheid om zelf de vorm, grootte en indeling van hun woning te bepalen. Willen zij een gestapeld appartement of juist gelijkvloers? Is er behoefte aan een vide of juist zoveel mogelijk kamers? De variatiemogelijkheden voor de inrichting van een Fenixloft zijn eindeloos. Om kopers bij de inrichting te helpen, krijgen zij gratis een eenmalig consult van een interieurarchitect. Aspirant kopers kunnen er vervolgens voor kiezen om persoonlijke woonwensen samen met één van de drie geselecteerde interieurarchitecten te vertalen naar een woningplattegrond.

Fenixlofts 3

Gezamenlijk bouwstenen bepalen

Tijdens het ontwikkelproces zijn de bestaande fenixloodsen verhuurd aan diverse partijen, waaronder de FenixFoodFactory en Codarts. Voor hen is ruimte gereserveerd in de nieuwe ontwikkeling. Ook werd al in een vroeg stadium zoveel mogelijk potentiële kopers, buurtbewoners en ondernemers betrokken bij het maken van de plannen en het uiteindelijke ontwerp. Zij bepaalden gedurende deze inspiratiefase de belangrijkste bouwstenen van de ontwikkeling, zoals flexibiliteit en keuzevrijheid voor kopers, terrassen bij alle lofts, het behouden van de authentieke industriële ken¬merken en de mogelijkheid om wonen en werken te combineren. De nieuwe ‘lofts’ worden bovenop de oude industriële loodsen gebouwd, naast de Rijnhaven en de nieuwe verbindingsbrug met Katendrecht.

Fenixlofts 2

Lessen: procesmatige aanpak

Eén van de succesfactoren van Fenixlofts is de procesmatige aanpak. Hierin zijn zoveel mogelijk potentiële kopers, ondernemers en omwonenden betrokken. Tijdens de inspiratiesessies hadden al deze partijen invloed op het uiteindelijke ontwerp. Door te kiezen voor modulaire bouw ontstond er bovendien vrijwel oneindig veel ruimte voor individuele invulling van de woning. Een randvoorwaarde voor het vraaggericht ontwikkelen is de omvang van het potentiële pand. Met het groeiend aantal vierkante meters aan leegstaande kantoren in Nederland liggen hier volop kansen.