Deel deze pagina via:

G40

Opinie

Pionieren op het platteland – kleine gemeenten zetten in op data

Platform31, april 2019

De wijdverbreide term ‘smart city’ impliceert dat digitale ontwikkelingen voorbehouden zijn aan steden. Onterecht, zo bewijzen de Kempengemeenten, vijf plattelandsgemeenten in Noord-Brabant. In samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zetten deze gemeenten data in om de dienstverlening richting inwoners te verbeteren. Jeroen Weekers (25) is projectleider bij gemeente Eersel en coördinator van het eerste en enige Rural Data Center van Nederland. En dat werpt zijn vruchten af, zegt Weekers: ‘’Wat ik persoonlijk het interessantste vind, is dat we echt een verandering in gang hebben gezet. In alle lagen van alle organisaties hebben we het zaadje weten te planten.’’

Lees verder


Gemeente Leiden werkt met data-analyses aan een smart society

Platform31, januari 2019

Voor het project Data in de stad sprak ik met Hanny Zalme van de gemeente Leiden over hun Urban Data Center waarbij ze samen met het CBS het datagedreven werken binnen de gemeente willen professionaliseren.

Lees verder


Binnenkort verwacht… de digitale tweelingstad van Rotterdam

Platform31, november 2018

Vorige week sprak ik met Roland van der Heijden van de gemeente Rotterdam over het Platform31-project Data en de Stad. Hij vertelde mij dat de gemeente Rotterdam samen met partners werkt aan de ontwikkeling van een digitale driedimensionale evenknie van de havenstad. Een plaats waar de digitale wereld en de fysieke wereld samenkomen in een ‘digitale tweeling’: een digitaal kopie van de huidige fysieke werkelijkheid. In deze digitale omgeving moet informatie over de stad op gemakkelijke wijze inzichtelijk en toegankelijk gemaakt worden. Datastromen vinden hun weg om hergebruikt te worden door overheden, burgers of bedrijven. Zo kan een inwoner op ieder gewenst moment de parkeerbezetting inzien in een visuele weergave van de straat die hij wenst te bezoeken en heeft de brandweer direct toegang tot een 3D-model van een gebouw waar zich een brand voordoet.

Lees verder