Deel deze pagina via:

Het online platform Smart Society is mogelijk gemaakt door:

Eindhoven wint call in Horizon 2020

13 oktober 2015

Afgelopen 7 oktober werden de drie winnaars van de smart cities call van Horizon2020 bekend gemaakt. Een van deze winnaars is het TRIANGULUM partnerschap. In dit partnerschap bundelen Eindhoven, Manchester en Stavanger hun krachten om de komende vijf jaar samen smart city toepassingen te ontwikkelen, testen en toepassen. De komende weken bepaalt de Europese Unie hoeveel geld TRIANGULUM krijgt vanuit Horizon2020. Het consortium heeft in totaal 6,4 miljoen Euro aangevraagd.

eindhoven


De Nederlandse partners van TRIANGULUM zijn de Gemeente Eindhoven, Volker Wessels, Park Strijp Beheer, TU/e, KPN en Woonbedrijf. Samen nemen zij zowel de hardware (sensoren, glasvezelnetwerk en verlichting) als de software (data, analyse, testen) voor hun rekening. Het doel is om smart city toepassingen te testen in de wijken NAT-LAB, Strijp-S en Vaartbroek Eckart. Vervolgens kunnen deze toepassingen doorontwikkeld worden en wil Eindhoven ze in de rest van de stad toepassen. De insteek is open.

TRIANGULUM daagt de 600 ondernemers in Strijp-S uit om ook aan de slag te gaan met de nieuwe toepassingen. Zo wil het consortium een golf van innovatie te weeg brengen, vergelijkbaar met de ontwikkeling van apps. Uiteindelijk draait het allemaal om de vertaling van technische mogelijkheden naar praktische toepassingen. Die toepassingen moeten meerwaarde bieden voor de bewoners van de stad en financieel rendabel zijn.

Behalve leren van de samenwerking met Stavanger en Manchester zijn in het voorstel ook drie steden opgenomen die de ontwikkelingen in de TRIANGULUM steden op de voet volgen. Sabadell (sp), Leipzig (du) en Praag (ch) nemen projecten en technieken over en passen deze toe in hun eigen stad.

Op 17 oktober 2014 stond de ontwikkelingen rondom Stratumseind in Strijp-S op het podium van Smart Thinking nr.2. Dit project is een voorbeeld van de ontwikkelingen waar Eindhoven mee bezig is.