Het online platform Smart Society is mogelijk gemaakt door:


Deel deze pagina via:


Smart society

In het kennisdossier bieden we ruimte aan initiatieven, partijen en personen die een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van de smart society. Hierin staat niet techniek maar de maatschappelijke impact centraal.

Recent aan dossier toegevoegd:

Nieuws


Steunverklaring Smart Society

VNG, maart 2019

Vertegenwoordigers van een brede coalitie van overheden, ondernemers en wetenschappers hebben gezamenlijk de steunverklaring Smart Society omarmd. Dat gebeurde op de afsluitende dag van de allereerste Conferentie Nederland Digitaal (18-21 maart).

De coalitie van ondersteuners onderstreept dat een verantwoorde en vooruitstrevende inzet van data en technologie van belang is voor het welzijn en de welvaart van Nederland. Als partijen samenwerken aan innovatieve datagedreven oplossingen voor maatschappelijke opgaven, die passen bij ons waardenstelsel, kan Nederland een internationaal gidsland zijn waar het gaat om innovatie in de smart society. Daarbij werken partijen aan integrale oplossingen voor alle sectoren en voor allerlei maatschappelijke vraagstukken. Van toenemende verstedelijking tot klimaat, van gezondheidzorg tot mobiliteit, en van werkgelegenheid tot veiligheid.


Lees verder‘Algoritmes vervangen niet het stadsbestuur’

iBestuur, januari 2019

De grootste uitdaging voor de overheid op het vlak van big data, is voorkomen dat grote ondernemingen en technologieën het publieke belang kapen. “De overheidsrelevantie is heel erg groot”, zegt de Haagse wethouder Saskia Bruines. Zij voert het initiatief aan van de vijf grote steden om gezamenlijk op te trekken in de ontwikkeling van het concept Smart City.

Lees verderGemeente Leiden werkt met data-analyses aan een smart society

Platform31, januari 2019

Voor het project Data in de stad sprak Janneke ten Kate met Hanny Zalme van de gemeente Leiden over hun Urban Data Center waarbij ze samen met het CBS het datagedreven werken binnen de gemeente willen professionaliseren.

Lees verderBinnenkort verwacht… de digitale tweelingstad van Rotterdam

Platform31, november 2018

Vorige week sprak ik met Roland van der Heijden van de gemeente Rotterdam over het Platform31-project Data en de Stad. Hij vertelde mij dat de gemeente Rotterdam samen met partners werkt aan de ontwikkeling van een digitale driedimensionale evenknie van de havenstad.

Lees verderSlimme steden: het belang van data voor steden

Platform31, maart 2018

Technologie verandert zichtbaar en onzichtbaar onze steden: de manier waarop we leven en werken, onze leefomgeving inrichten en ons organiseren. Bij slimme steden komen digitalisering en verstedelijking samen. Met slimme technologie en gebruik van big data, maken we de stad aantrekkelijker, duurzamer
en leefbaarder. Lees het artikel van Janneke ten Kate en David Louwerse uit de publicatie De economische agenda voor stad en regio.

Lees het artikel Slimme steden: het belang van data voor steden (pdf)