Praktijkvoorbeelden Klein Wonen

Op diverse plekken in Nederland zijn al kleine woningen in verschillende soorten en maten gebouwd waar bewoners met veel plezier wonen. Hieronder een aantal projecten uitgelicht (niet uitputtend).

Tiny Houses

Falgatuinen in Den Helder
In het gebied Falgatuinen in Den Helder moeten meer dan 30 vrijwel zelfvoorzienende, kleine woningen komen. Woningstichting en de gemeente willen de Falgatuinen uit laten groeien tot een oase in de wijk. Een gebied waar plaats is voor zaken als kunst, ontmoeting, pionieren, nieuwe vormen van wonen, duurzaamheid en gemeenschapsvorming. Het eerste huisje staat er al. Meer informatie

Marjolein in het klein
Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in zelf ontworpen een tiny house in Alkmaar. Het Tiny House is bio-based en volledig zelfvoorzienend: het is niet op nutsvoorzieningen en riool aangesloten. Voor hoe lang Alkmaar, dat is onzeker, want ze is op zoek naar een nieuwe plek. Op haar blog deelt ze haar ervaringen. Marjolein Jonker is tevens een van de grondleggers van de Nederlandse Tiny House Beweging – Tiny House Nederland.

BouwExpo Tiny Housing Almere
In het Homeruskwartier in Almere Poort staan 12 tiny houses op het terrein van de BouwExpo: 8 permanente huisjes – op eigen grond of in erfpacht; 3 tijdelijke huisjes – met een huurcontract voor de grond van twee jaar; 1 tijdelijk geplaatst zelfvoorzienend huisje. Zie voor een overzicht van de huisjes en meer informatie over de BouwExpo .

Kleine woonunits

Lytske husjes strjitte in Hurdegaryp
Midden in het Friese Hurdergaryp staan 5 tiny houses ontwikkeld door Millhome (link naar millhome.nl) ontwikkeld. Gerard Dijkstra, geboren en getogen in Hurdegaryp, is initiatiefnemer en bewoner. Hij raakte geïnspireerd door de Tiny House Movement uit de VS die ten tijde van de crisis in opkomst raakte. “Compact, duurzaam én betaalbaar wonen!”. Meer informatie

Tiny T.I.M. in Haarlem
Haarlem-Schalkwijk krijgt in september tien zelfvoorzienende Tiny T.I.M. huisjes op een braakliggend terrein aan de Zwemmerslaan. Deels huur en deels koop. De bedoeling is dat de huisjes twee tot drie jaar gebruik mogen maken van het terrein. Met de tijdelijke invulling genereert de gemeente huurinkomsten en wordt een verdere verloedering van het terrein tegengegaan. Na die tijd gaat de gemeente op zoek naar een andere locatie. De huisjes mogen ten minste tien jaar door de stad trekken. Meer informatie en een artikel in het Haarlems Dagblad.

Heijmans ONE in Weert, Panningen en America
Woningcorporatie Wonen Limburg heeft inmiddels 52 Heijmans ONE (link naar https://www.heijmans.nl/nl/heijmans-one/) woningen in bezit. De woningen staan voor bepaalde tijd op diverse locaties in Weert (30), Panningen (10) en America (12). Wonen Limburg stelt de verplaatsbare woningen beschikbaar aan mensen die voor een korte periode een woning nodig hebben. In de toekomst kunnen de woningen op andere plekken en voor andere doelgroepen dienst doen. Meer informatie

Micro-appartementen

Finch Buildings in Leiden
Woningcorporatie Ons Doel heeft 16 flexibele en circulaire woonmodules van Finch Buildings aangeschaft en voor een tijdelijke periode laten installeren aan de Sumatrastraat in Leiden. De appartementen worden verhuurd aan cliënten uit de opvang en aan reguliere woningzoekenden. Na 10 jaar krijgen de modules een andere plek in de gemeente Leiden. Meer informatie en lees ook het interview met Jurrian Knijtijzer, oprichter van Finch Buildings.

De Studio in Amsterdam
AM en Stadgenoot hebben het voormalige GAK kantoor langs de A10 herontwikkeld tot De Studio. Het gebouw bevat nu 551 appartementen voor studenten en starters op de woningmarkt. De appartementen hebben een oppervlakte tussen ca. 28 m² en ca. 47 m². Een deel van de woningen is bestemd voor de huursector voor studenten en het andere deel is verkocht voor prijzen van onder de ton. Op begane grond en in het souterrain zijn ontmoetingsplekken voor bewoners en ruimtes voor bedrijfjes. Meer informatie .
Andere micro-appartementen in Amsterdam zijn bijvoorbeeld Villa Mokum, De Lofts, North Orleans (omstreden door hoge huurprijzen), Change en XS Deluxe.
Overigens is het aantal kleine woningen in Amsterdam met een woonoppervlak tot 40 vierkante meter gegroeid van 35 duizend in 2015 naar 39 duizend in 2016 (Volkskrant, maart 2017).

Meer klein wonen

  • Het expertisecentrum flexwonen heeft een overzicht gemaakt van flexibele/verplaatsbare kleine woonunits.
  • Tiny House Nederland heeft een overzicht gemaakt van tiny huisjes, op de Tiny Database.
Klein wonen
Falgatuinen-Den-Helder
Falgatuinen, Den Helder
alkmaar-tiny-houses
Marjolein in het klein, Alkmaar
almere-bouwexpo
BouwExpo Tiny Housing, Almere
Tiny House straatje in Hurdegaryp-3
Lytske husjes strjitte, Hurdegaryp
tiny-tim-haarlem
heijmans-one-weert
Heijmans ONE, Weert, Panningen en America
Finch Buildings
Finch Buildings, Leiden
De-Studio-Amsterdam-300x179
De Studio, Amsterdam