Nieuws

Kennisdossier: Klein wonen

Klein wonen

3 oktober 2019

“Wordt klein wonen het nieuwe gewoon?” De publicatie legt het proces en de resultaten van de ideeënprijsvraag BouwEXPO Tiny Housing in Almere vast in een rijk geïllustreerde uitgave.

Lees verder
Klein wonen, grootse blik

1 november 2017

In de eerste week van oktober draaide alles om ‘tiny housing’ in Almere. Met de ‘Grote Tiny Housing publieksmanifestatie’ organiseerde de gemeente presentaties, workshops, rondleidingen en bijeenkomsten over tiny housing. En er was er een keur aan gerealiseerde Tiny Houses te bewonderen op de Bouw-EXPO. Platform31 en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseerden in deze week, op 3 oktober, samen met het Woningbouwatelier, de gemeente Almere en het ministerie van BZK het congres ‘Klein wonen, grootse blik’. We keken hierbij niet alleen naar tiny houses, maar ook naar microappartementen en flexibele woonunits.

Lees verder


Tiny Housing-publieksmanifestatie

14 augustus 2017

Van zaterdag 30 september tot en met zaterdag 7 oktober vind de Grote Tiny Housing-publieksmanifestatie plaats in Almere. Platform31 en RVO organiseren op 3 oktober een evenement voor professioneel geïnteresseerden (gemeenten, ontwikkelaars, beleggers, initiatiefgroepen, corporaties) die zelf aan de slag (willen) gaan met Tiny Housing. Het is een vervolg van het succesvolle evenement Klein wonen: de hype voorbij?. Op zaterdag 7 oktober de Tiny House Nederland Jamboree van stichting Tiny House Nederland! waarop de bezoeker minstens 15 Tiny Houses kan bekijken, inspirerende lezingen kan volgen en ideeën op kan doen voor de bouw van je eigen huisje op de informatiemarkt.

Lees verder


Klein wonen, de hype voorbij?

1 augustus 2017

Klein wonen staat steeds meer in de belangstelling. De stad neemt toe in populariteit, waardoor de prijs stijgt en mensen de keuze maken om kleiner te gaan wonen. Locatie is belangrijker dan oppervlakte. Micro-appartementen nemen daardoor toe in populariteit. De locatie of een woning moet steeds meer uitdrukken wie je bent. Dat geldt ook voor tiny houses, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en flexibiliteit. Dit thema kwam uitgebreid aan de orde tijdens het evenement dat Platform31 op 16 juni in samenwerking met de gemeente Almere, RVO en het Woningbouwatelier organiseerde.

Lees verder


Zwolle: Tiny houses op locatie Wijnberg

5 juli 2017

Woningbouwvereniging deltaWonen wil op de plek van voormalig hotel Wijnberg aan de Veemarkt in Zwolle voor een periode van tien jaar zes tiny houses plaatsen. Op dinsdag 11 juli is er om 19 uur een informatiebijeenkomst.

Lees verder (De Stentor)

Almere van start met Tiny buurtje

16 juni 2017

Op 16 juni gaf wethouder Tjeerd Herrema met de komst van de eerste drie Tiny Houses het startschot voor de ontwikkeling van een ‘tiny buurtje’ in Almere Poort. De BouwEXPO Tiny Houses wil bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe manier van bouwen; klein, betaalbaar en duurzaam.

Tijdens het congres ‘Klein wonen, de hype voorbij?’ werden door de wethouder in het centrum van het Homeruskwartier in Almere Poort de eerste Tiny Houses officieel geopend. Drie van de winnaars van de prijsvraag ‘ Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’ presenteerden hun gerealiseerde ontwerp. Het Wikkelhouse, KODA en Tiny Tim zijn goede voorbeelden van hoe je zelf een mooi en leefbaar klein huisje kunt bouwen.

Lees verder (Gemeente Almere)


Lytse Hûskes Strjitte

15 juni 2017

Maandag 12 juni vond in het Friese Hurdegaryp de opening van het eerste permanente tiny house straatje van Nederland plaats. Annelies van der Nagel vertelt in dit artikel alles over dit pilotproject.

Lees verder


Over klein, kleiner, kleinst wonen

16 mei 2017

Han te Brummelstroete (gemeente |Tilburg): “Oog hebben voor een grotere diversiteit op de woningmarkt vraagt om het omarmen van de initiatieven van de outsiders.”

Lees verder
Klein wonen op tijdelijke locaties

26 april 2017

Platform31 verkent samen met RVO.nl en gemeente Almere de (on)mogelijkheden van klein wonen in Nederland. Eén van de aspecten gaat over de eisen die we stellen aan (tijdelijke) locaties voor klein wonen.

Lees verder


Interview met Jurrian Knijtijzer - Finch Buildings

26 april 2017

Het ‘eerst zien dan geloven’ principe blijkt bij beslissers ook aan de orde. Pas als een aantal gemeenten of vastgoedpartijen het voortouw nemen, zullen er meerdere volgen. Finch Buildings bouwt innovatieve modulaire units die kunnen meeveranderen met de doelgroep, het gebruik en de locatie, zowel tijdelijk als permanent.

Lees verder


Platform31 verkent kansen en knelpunten van Klein Wonen in Nederland

6 januari 2017

Wat verstaan we eigenlijk onder klein wonen? Voor wie is het interessant? Willen we klein wonen meer kans geven? En zo ja, waar lopen we dan tegenaan?

Lees verder
Klein wonen