Wonen in een kantoorpand

Woningcorporatie Zayaz in Den Bosch verhuisde naar een ander kantoor en transformeerde haar oude kantoorpand tot een tijdelijke plek waar een- en tweepersoonshuishoudens op de woningmarkt terecht kunnen. Begin 2017 zijn 57 studio’s opgeleverd. Hiervan zijn zeven studio’s verhuurd aan vergunninghouders. De overige vijftig studio’s zijn toegewezen aan spoedzoekers, mensen die met spoed een woning nodig hebben, maar dit niet op de reguliere manier geregeld krijgen. Zayaz krijgt tien jaar ontheffing op de huidige bestemming en verhuurt alle 57 studio’s daarom met een tijdelijk huurcontract.

57 kleine studio’s

Het voormalige kantoorpand bestaat uit 57 studio’s, die variëren tussen de 20m2 en 46m2. De enkele studio’s van 46m2 zijn geschikt voor tweepersoonshuishoudens. Ze beschikken allemaal over eigen sanitaire voorzieningen, zoals toilet, douche en keuken. De fietsenstalling en de wasruimten zijn gemeenschappelijk en worden gedeeld. De huurprijs varieert tussen de 367 en 490 euro. Bewoners krijgen een tijdelijke huurovereenkomst voor maximaal tien jaar, dus tot het einde van de ontheffing op de bestemming.

Doelgroep en begeleiding

De studio’s zijn vooral geschikt voor eenpersoonshuishoudens en een enkele voor tweepersoonshuishouden. Met alle bewoners zijn intakegesprekken gehouden om te beoordelen of hij/zij geschikt is voor deze leefsituatie. Om te zorgen dat alle doelgroepen op een leefbare manier kunnen wonen, is er gedurende een aantal uur per dag een gastheer of gastvrouw aanwezig, er is een huismeester en met name in de beginperiode zal er ’s nachts af en toe een bewaker een ronde doen.

Proces – stand van zaken

De woningen zijn opgeleverd en worden inmiddels allemaal bewoond. De bewoners zijn tevreden en mede dankzij de vele gesprekken die met de buurt zijn gevoerd, wordt het ook in de omgeving als positief ervaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nienke Vermeulen van woningcorporatie Zayaz via n.vermeulen@zayaz.nl.

Geleerde lessen

  • Het is belangrijk dat er vanaf het begin veel begeleiding aanwezig is voor de huurders om alles in goede banen te leiden. Zayaz moet nog bekijken op welk moment de begeleiding afgebouwd kan worden en wat dan een ondergrens is.
  • Denk het communicatietraject vooraf zo ver mogelijk uit, zodat de nabije bewoners zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden van het proces.