Vergunninghouder met een lichamelijke beperking – Sliedrecht

Woningcorporatie Tablis Wonen transformeerde een zorgruimte in een verzorgingstehuis tot woonruimte voor een gezin. De vader in het gezin heeft een chronische spierziekte en vond daarom geen geschikte woonruimte in de reguliere huisvesting. Aanpassingen aan de woning waren noodzakelijk. Tablis besloot een ruimte van een zorginstelling te transformeren.

Woning

Het gezin bestaat uit vier personen waaronder twee kinderen. De nieuwe woning van het gezin is een voormalige zorgruimte van 80m2. In de woning zijn meerdere douches en toiletten aanwezig. Voor de transformatie waren al vele benodigde voorzieningen aanwezig, zoals een douche met mogelijkheid tot ligdouche en een aangepast toilet. Vooralsnog zijn de aanpassingen beperkt gebleven en tijdelijk van aard. Op een later moment wordt de transformatie grondiger aangepakt en permanent gemaakt.

Huurcontract

Het gezin woont in deze zorginstelling sinds 12 februari 2016. Tablis Wonen bood het gezin een huurcontract van een jaar, met mogelijkheid tot verlenging. Het gezin kan er blijven wonen, zolang hun vader de speciale woonvoorzieningen nodig heeft. Ze betalen een huurprijs die ruim onder de aftoppingsgrens ligt; rond de 500 euro per maand.

Organisatie en samenwerking

Om deze huisvesting tot een succes te maken was samenwerking en afstemming tussen de Gemeente Sliedrecht, Vluchtelingenwerk, het Centrum Mantelzorg, de voormalige huurder (een zorginstelling) en Tablis Wonen noodzakelijk. Tablis Wonen was al eigenaar van het pand. De zorgruimte werd eerst verhuurd aan een zorginstelling, die het gebruikte voor kortstondige revalidatie. De zorginstelling had de ruimte niet meer in gebruik en de huur op termijn opgezegd. De zorginstelling huurt nog wel ruimte in de rest van het complex, die gebruikt wordt als steunpunt. Het gezin krijgt reguliere ondersteuning van Vluchtelingenwerk. Daarnaast krijgen zij hulp via het Centrum Mantelzorg en de thuiszorgorganisatie.

Voorlichting

Tijdens de voorbereidingen organiseerde Tablis Wonen een inloopmiddag voor de bewoners van het complex. De bewoners kregen uitleg en konden vragen stellen. Tablis Wonen creëerde op deze manier draagvlak onder de bewoners. Bijna alle reacties van de (oudere) bewoners waren positief.

Subsidie

Tablis Wonen kwam helaas niet in aanmerking voor een subsidie. De transformatie voldeed niet aan de voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor de GVA regeling moet de woonruimte door minimaal vier meerderjarige vergunninghouders worden bewoond. Dit gezin bestaat uit drie personen ouder dan 18 en een minderjarig kind. Tablis Wonen zou graag zien dat de subsidieregeling wat minder rigide wordt toegepast. Met de huidige werkwijze is het lastig dit soort goede initiatieven te bekostigen.

Tablis Wonen doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheid om een vergelijkbare locatie op dezelfde manier te gaan gebruiken.

Voor meer informatie neemt u contact op met Peter Hoeckx van Tablis Wonen via p.hoeckx@tabliswonen.nl.

In de media:

Sliedrecht 1
Logo tablis
sliedrecht 3
Sliedrecht 2