- home
- Wat we doen
- Kennisdossiers
- Kennisdossier Vergunninghouders en asiel
Inhoud kennisdossier
Thema’s
Contact
Dit kennisdossier is mogelijk gemaakt door de
Werkgroep Vergunninghouders en asiel G40
Platform31 is betrokken bij de themagroep Vergunninghouders en asiel van de G40, waar de belangrijkste knelpunten en oplossingen worden besproken. Platform31 ondersteunt G40 in het debat door kennisuitwisseling en organiseren van activiteiten, zoals kennisateliers.
Deel deze pagina via
Kennisdossier Vergunninghouders en asiel
Sinds de verhoogde instroom van vluchtelingen in 2015 zijn gemeenten, corporaties en andere partijen aan de slag gegaan met het opnemen van vergunninghouders in de Nederlandse maatschappij. Het kabinet neemt het landelijke inburgeringsbeleid op de schop en voor gemeenten betekent dit onder andere dat zij meer regie krijgen.
Dit kennisdossier is opgezet om op een toegankelijke manier relevante wetenschappelijke en praktische kennis omtrent de inburgering van vergunninghouders te delen met gemeenten en andere partijen die zich hiermee bezig houden. De ontwikkelingen zijn ondergebracht onder de thema’s inburgering en huisvesting en zullen gaandeweg aangevuld worden met andere actuele thema’s.
Actueel
Aandeel Oekraïense vluchtelingen met werk toegenomen
CBS, 1 februari 2023
Van de circa 65 duizend Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar die op 1 november 2022 in Nederland verbleven, had 46 procent betaald werk als werknemer. Op 1 juli was dat nog 35 procent. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over Oekraïense vluchtelingen in loondienst.
Asielverzoeken met ruim 40 procent toegenomen in 2022
CBS, 30 januari 2023
In 2022 dienden ruim 35 duizend mensen een eerste asielverzoek in Nederland in, 44 procent meer dan het jaar ervoor. Vooral in de tweede helft van het jaar werden de aanvragen gedaan. Vorig jaar kwamen bijna 11 duizend nareizigers naar Nederland, 8 procent meer dan in 2021. Net als voorgaande jaren vormden Syriërs de grootste groep asielzoekers.
Uitgaven asielopvang structureel te laag begroot
Algemene Rekenkamer, 18 januari 2023
Vorig jaar verwachtte het kabinet ruim 500 miljoen euro uit te geven aan de bekostiging van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de loop van dat jaar bleek er ruim één miljard euro meer nodig te zijn, doordat het aantal op te vangen asielzoekers en de kosten daarvoor veel hoger bleken dan verwacht. En dit is niet de eerste keer dat Nederland in de problemen komt bij de opvang van asielzoekers. Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer plaatst de huidige problemen bij de opvangcapaciteit in een meerjarig perspectief.
Jeanine Klaver: De arbeidsintegratie van statushouders vraagt om een lange adem
Sociale Vraagstukken, 4 januari 2023
Nieuwkomers die de vluchtelingenstatus krijgen, mogen in Nederland werken. Toch blijkt het voor nieuwkomers lastig om betaald werk te vinden. Onderzoeker Jeanine Klaver vertelt over een programma dat arbeidsintegratie van statushouders moest vergemakkelijken. Een verhaal over succesfactoren en obstakels.
Eerste resultaten Wet inburgering 2021
Ministerie van SZW, 21 december 2022
De nieuwe Wet inburgering 2021 (Wi2021) is sinds dit jaar gestart. De nieuwe wet moet het inburgeringsproces voor inburgeraars verbeteren en hen helpen sneller mee te doen aan onze samenleving. De eerste nieuwkomers zijn succesvol ingeburgerd onder de nieuwe Wi2021, maar er is duidelijk ook ruimte voor verbetering. Zo kan de doorstroom van nieuwkomers die beginnen aan inburgeringstrajecten worden versneld. Ook ondersteunt het ministerie van SZW maatregelen om het tekort aan gecertificeerde ‘Nederlands als tweede taaldocenten’ (NT2-docenten) tegen te gaan.
Syrische vrouwen in Nederland ervaren barrières op de arbeidsmarkt
NIDI, 9 december 2022
Ondanks hervormingen van het inburgeringsbeleid blijft de arbeidsmarktpositie van Syrische statushouders slecht. Onderzoek in het kader van de Instituut Gak- KNAW Award laat daarbij zien dat de arbeidsmarktpositie van vrouwelijke statushouders slechter is dan die van mannelijke statushouders. De meeste van deze vrouwen willen echter wel aan het werk. Waarom lukt dat (nog) niet?
Wetsvoorstel: voldoende opvangplekken beter verdelen over Nederland
Ministerie van JenV, 8 november 2022
Met elkaar zorgen voor voldoende asielopvang met een evenwichtigere verdeling over het land. Dat is de kern van het wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Burg dat op 8 november in consultatie is gegaan.
Ruim 46.000 meldingen ontvangen van werkenden vluchtelingen uit Oekraïne
UWV, 3 november 2022
UWV heeft ruim 46.000 meldingen ontvangen van werkgevers die een vluchteling uit Oekraïne in dienst hebben genomen. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben een vrijstelling van de tewerkstellingsvergunning (TWV) en mogen daardoor direct in Nederland werken nadat de werkgever hiervan melding heeft gemaakt bij UWV. De vluchtelingen uit Oekraïne hebben vooral werk gevonden in de horeca en via uitzendbureaus. In de regio’s Groot Amsterdam en Den Haag zijn de meeste vluchtelingen aan de slag gegaan.

Nieuwe Amsterdammers: Op de fiets en aan het werk
Het aantal statushouders dat in Nederland een betaalde baan vindt, is ondanks grote inspanningen van gemeenten nog gering. Er zijn echter een aantal succesverhalen, zoals de Amsterdamse aanpak statushouders. Platform31 sprak met Mohamed Hoesein, manager van het team jobhunters, over de werkzame elementen in de aanpak, de rol van de jobhunters en lessen voor andere gemeenten. Lees verder
Peer2Peer aanpak positief voor jonge vluchtelingen
Sociale netwerken zijn een belangrijk ingrediënt voor een succesvolle integratie van vluchtelingen. Dat blijkt uit het VerDuS SURF Pop Up onderzoek Homies, uitgevoerd door Julia Kneer en Jeroen Jansz van Erasmus Universiteit Rotterdam. Lees verder

Opvang en aanbod vluchtelingen Balkanoorlog en Oekraïne
In dit rapport geven we een historisch perspectief en presenteren we relevante kennis en aandachtsgebieden die behulpzaam kunnen zijn in het vormgeven van de opvang en hulpaanbod voor vluchtelingen door gemeenten en het Rijk. Lees meer