Social Impact Lab helpt sociaal ondernemers starten in Den Haag

Een vestiging openen in een nieuwe stad vraagt veel tijd van ondernemers, gemiddeld zo’n 600-1200 uur. De gemeente Den Haag verkort deze tijd met een versnellingsprogramma van één middag: het Social Impact Lab. Het doel is om samen te komen tot een verbetering van het vestigingsklimaat voor Sociaal Ondernemers en hiermee direct meer mensen aan het werk te helpen en te houden.

Het Social Impact Lab helpt sociaal ondernemers van buiten Den Haag om een vestiging in Den Haag te openen. Dit gebeurt in één middag aan zogenoemde ‘versnellingstafels’. Aan elke tafel zit een team van professionals van de gemeente Den Haag, banken, fondsen, bedrijven en sociale verbinders. Alle expertisegebieden die relevant zijn voor de ondernemer in kwestie zijn vertegenwoordigd (denk aan huisvesting, vergunningen, financiering, instroom doelgroepen, markt).

De facilitators aan de tafel zorgt dat de tijd goed wordt gebruikt en dat er ook meteen wordt gebeld en gemaild. Hiermee zijn acties direct in gang gezet! Aan het einde van de dag gaan de ondernemers naar huis met een roadmap en worden gekoppeld aan het partner netwerk van de Haagse Social Hub. Hiermee kunnen zij de volgende dag direct concrete stappen zetten!

Het programma wordt aangeboden aan ondernemers die na een intake fase zijn geselecteerd. Ook na het Social Impact Lab is er nazorg voor de ondernemers. Eén van de eerste deelnemers aan het Social Impact Lab was Brouwerij De Prael. Het Social Impact Lab heeft hen geholpen om in het voorjaar 2018 de deuren te openen in Den Haag.