Beleid, rapportage en wetenschap

Grensoverschrijdende arbeidsmarkt komt terug in landelijke en regionale onderzoeken, beleid en verschillende (wetenschappelijke) rapportages. Bijvoorbeeld, in 2015 stelt de Nederlandse Vereniging van Gemeenten een adviesrapport op over de grensregio’s. En in 2018 publiceert het Centraal Bureau voor Statistiek het rapport: ‘de regionale economie. Daarin komt ook het thema grensoverschrijdende arbeidsmarkt terug. Op deze pagina vindt u beleidsstukken, rapportages en wetenschappelijk artikelen over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

Kamerbrief ‘Groeien aan de grens’

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, 6 april 2021

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) verstuurde op 6 april 2021 een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zijn visie geeft op grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en België.

Lees verder


Duits-Nederlands innovatie- en technologiepact

Nederlandse en Duitse overheden en industriefederaties, 21 januari 2021

Om meer samenwerking op het gebied van digitalisering en duurzaamheid te bevorderen is op 21 januari 2021 het Duits-Nederlandse innovatie- en technologiepact.

Lees verder
Lees het Pact (pdf)


Standort Niederrhein Marktbericht 2020/2021

Invest in Niederrhein, 2021

In dit document worden kerngegevens van de economie in het Duitse Nederrijn-gebied gepresenteerd.

Lees verder


Grenslandagenda NRW-NL 2021

Rijksoverheid, 2 december 2020

Tijdens de tweede Grenslandconferentie in Düsseldorf (Duitsland) heeft de Nederlandse Rijksoverheid nieuwe afspraken voor grensoverschrijdende samenwerking gemaakt met de regering van Noordrijn-Westfalen. Deze zijn vastgelegd in de Grenslandagenda NRW-NL 2021.

Lees verder


Strategie No(o)rd 2020+

Eems-Dollard-Regio, maart 2019

Met de Strategie No(o)rd 2020+ schetst de Eems-Dollard-Regio de contouren voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen de Nederlandse provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en de Duitse regio Weser-Ems, die twaalf ‘Landkreise’ en vijf steden omvat.

Lees verder (pdf)


Atlas voor gemeenten

Atlas voor gemeenten, 2019

In de editie van 2019 heeft Atlas voor gemeenten gekeken naar de grensregio’s. De belangrijkste conclusie is dat gemeenten belang hebben bij open grenzen, om zich op economisch gebied maximaal te kunnen ontplooien.

Lees verder


Blik over de grens

I&O Research (Atlas voor gemeenten), 2019

In een enquête onder grensbewoners in Nederland is mensen gevraagd hoe hun persoonlijke relatie tot Duitsland eruitziet. Velen blijken mensen uit Duitsland (zowel Duitsers als daar woonachtige Nederlanders) te kennen en er naartoe te gaan voor boodschappen, maar bij deze contacten lijkt het te blijven: een grote meerderheid heeft nog nooit overwogen om in Duitsland te werken en/of te wonen.

Lees verder (pdf)


Memorandum Samenwerkingsagenda Oost-Nederland-Münsterland

Oost Nederland (provincies Overijssel en Gelderland), regio’s Twente en Achterhoek, Bezirksregierung Münster, Stadt Münster & Kreise Borken, Coesfeld, Steinfurt, Warendorf, december 2019

In de samenwerkingsagenda Oost-Nederland-Münsterland leggen verschillende regionale overheden aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens doelen vast voor grensoverschrijdende samenwerking. Dit moet de grensbarrières verminderen en zo de levenskwaliteit van zowel burgers als economie in de grensregio verbeteren.

Lees verder (pdf)


Archief Beleid, rapportage en wetenschap

logo-grensoverschrijdende-arbeidsbemiddeling