- home
- Wat we doen
- Kennisdossiers
- Kennisdossier: Economische veerkracht
Meer informatie
Kennisdossiers:
Kennisdossier: Economische veerkracht
De Nederlandse economie verandert. Met ‘business-as-usual’ lukt het niet meer om competitief te blijven en onze welvaart te behouden. De economie is gebaat bij meer veerkracht, innovatie en aanpassingsvermogen. Als dat niet lukt, zullen steden en regio’s aan economische concurrentiekracht inboeten en zal de economische potentie niet volledig worden benut.
Vergroten van de arbeidsproductiviteit en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt, is nodig om de lage economische groei, vergrijzing, krimpende beroepsbevolking, werkloosheid en mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Concurrentie vanuit bijvoorbeeld lagelonenlanden, automatisering en robotisering nopen tot het vinden van nieuwe mogelijkheden. Hiervoor is een ruimere, regionale oriëntatie en samenwerking noodzakelijk. Er is behoefte aan meer veerkracht, flexibiliteit, creativiteit én ondernemerschap.
Dit kennisdossier brengt trends en ontwikkelingen op het gebied van economische veerkracht langs verschillende lijnen in beeld: regionale economie, lokale kracht, innovatie, werkmilieus, ondernemerschap. Lees ook het Kennisdossier Arbeidsmarkt en onderwijs.
Publicaties
- Naar een duurzame economie. Overheidssturing op transities (Rli, december 2019)
- Investeren in groeivermogen. Jaarbericht De staat van het MKB 2019 (CBS, oktober 2019)
- Brede Welvaartsindicator (pdf) (Universiteit Utrecht en Rabobank, juni 2019)
- MKB-bankfinanciering in Europees perspectief (CPB, juni 2019)
- De economische samenhang tussen regio’s in Nederland (PBL, april 2019)
- Wonen en werken in de Nederlandse binnensteden (pdf) (Bureau Louter i.o.v. Fontys Hogescholen en Elsevier Weekblad, oktober 2018)
- MKB-actieplan, ministerie EZK, juni 2018
- Werkende samenwerking. Handelingsopties van gemeenten voor het versterken van regionale economie en arbeidsmarkt (pdf) , VNG Denktank, 2018.
- Groeiers buiten de Randstad (CBS, 2018)
- Jaarbericht Staat van het MKB 2017: Groeiplafond dreigt voor het MKB (Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering, 2017)
- Openbaar Bestuur in Regionale Ecosystemen voor Ondernemerschap (Birch & Utrecht Center for
Entrepreneurship, 2017) - Tweedeling binnen Nederlands bedrijf neemt toe: gezond groeien en strategische vernieuwing als antwoord (KvK, 2017)
- Perspectief op groei: de Nederlandse economie in beweging (DNBulletin, 2016)
- DNB Visualisatie groeivermogen (pdf)

Online omgeving kennisnetwerk Regionale economie
Het kennisnetwerk ‘Regionale economie’ is een initiatief van Platform31 in samenwerking met het ministerie van EZK, G40-stedennetwerk, VNG, IPO, MKB Nederland, KVK, RVO en stichting CLOK. Met het kennisnetwerk versterken we het leervermogen van de intermediaire organisaties die actief zijn op de ondersteuning en vernieuwing van het brede mkb. We begeleiden deze partijen bij het leren van elkaar door de uitwisseling van kennis, ervaringen, lessen, inzichten en succesvolle praktijkvoorbeelden en aanpakken te stimuleren.