Vraag en antwoord woonwagenbeleid

Culturele kenmerken en identiteit

Vraag 1d: Wat zijn de kenmerken van een woonwagen? Wat is het verschil tussen een woonwagen en een woonwagenwoning? En is de woonwagenwoning een alternatief voor woonwagens?

Een ‘woonwagen’ is van hout en staat op wielen. De ‘woonwagenwoning’ is van steen. De wagens en caravans lijken tegenwoordig vaak op gewone huizen, maar zijn dat niet. Voor woonwagenbewoners is het belangrijk dat hun wagen geen fundering heeft, geen stenen rijtjeshuis is en de vloer boven het maaiveld ligt met een opstapje voor de voordeur. Hoewel woonwagenbewoners door het trekverbod al lange tijd niet meer met hun woonwagens door het land reizen voor hun beroep, is het gevoel van het wonen in een woonwagen gebleven en de wens om vrij rond te trekken nog steeds aanwezig.

Naar aanleiding van een rechtszaak werd in januari 2019 door de rechtbank in Gouda geoordeeld dat bij het aanbieden van alternatieve huisvesting, de woonbehoefte van woonwagenbewoners niet gelijk kan worden gesteld aan stenen woonwagenwoningen. Veel bewoners geven de voorkeur aan een houten chalet als woonvorm. Het woonwagenleven is namelijk dermate specifiek, dat eenzelfde woongenot alleen mogelijk is in een woonwagen van hout. Of, zoals een van de bewoners het verwoordde: “Ik moet het horen kraken als ik loop en ik moet de geur van het hout ruiken.”

Een woonwagenwoning biedt dus in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving geen passend alternatief voor een woonwagen.

Verder lezen?

  • Oordeel College voor de Rechten van de Mens op 24 januari 2018.
  • Uitspraak rechtbank Gouda op 10 januari 2019.
Woonwagens Schiedam LR