- home
- Thema's
- Thema: Toekomstbestendige woningmarkt
- Kennis- en leerprogramma Lokaal woonwagenbeleid
Inhoud
- Home kennis- en leerprogramma Lokaal woonwagenbeleid
- Programma 2022: ‘Op weg naar nieuwe standplaatsen’
- Nieuws en publicaties
- Lessen Community of Practice 2019 – 2020
- Informatie & adviezen voor het opstellen van lokaal woonwagenbeleid
- Documentaire ‘Wonen is bijzonder’
- Praktijkvoorbeelden
- Vraag en antwoord woonwagenbeleid
- Projectopzet
- Bronnen
Kennis- en leerprogramma Lokaal woonwagenbeleid
Het landelijke Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid het ministerie van BZK in 2018 invoerde, heeft gemeenten aan het werk gezet om tot een nieuw mensenrechtenproof visie- en beleidsstuk over het woonwagenbeleid te komen. Ook moeten gemeenten aan de slag om in de woonbehoefte van woonwagenbewoners te voorzien. Maar hoe krijgen zij de vraag naar standplaatsen in beeld en wanneer is aan het beleidskader voldaan? En hoe zorg je dat er daadwerkelijk nieuwe standplaatsen gerealiseerd worden?
Platform31 startte in 2019 met een kennis- en leerprogramma dat gemeenten voedt met kennis en best practices. Ook biedt het programma de mogelijkheid tot uitwisseling en om samen te leren. Daarbij worden ook andere lokale stakeholders betrokken, zoals corporaties en woonwagenbewoners zelf.
Programma 2022: ‘op weg naar nieuwe standplaatsen’
Het kennis- en leerprogramma ‘Lokaal woonwagenbeleid’ startte in 2019 met een Community of Practice rondom het opstellen van lokaal woonwagenbeleid. Daarna volgde een onderzoek naar de rol van corporaties en werden een aantal visuele producties en een documentaire gemaakt met uitleg en advies over het opstellen van het lokale beleidskader. In 2022 is het vervolgprogramma ‘Op weg naar nieuwe standplaatsen’ gestart. Diverse gemeenten hebben de afgelopen tijd een lokaal beleidskader opgesteld voor woonwagens en standplaatsen. Met het beleid als basis werken zij nu aan (plannen voor) uitbreiding van woonwagenstandplaatsen. Met intervisiesessies en webinars ondersteunt Platform31 hen hierbij.
Met de deelnemende gemeenten worden in dit nieuwe programma kennis, goede aanpakken en inzicht in de opgaven uitgewisseld en gebundeld, waarbij de focus vooral ligt op:
- ruimte voor nieuwe standplaatsen;
- manieren van toewijzen,
- lokale en regionale afstemming en samenwerking;
- haalbare en betaalbare scenario’s voor het plaatsen en verhuren van woonwagens.
Het nieuwe kennisprogramma is bedoeld voor beleidsprofessionals van gemeenten en corporaties die betrokken zijn bij het woonwagenbeleid en woonwagenzaken. We kiezen voor intervisiesessies en webinars met een positieve insteek: wat werkt, welke stappen zetten gemeenten al, waar liggen kansen?
Heb je belangstelling?
Meld je aan voor de webinarreeks. Bij vragen kun je terecht bij Annemiek van Tol en Frank Dirks.

Op weg naar meer standplaatsen voor woonwagens
Het landelijke beleidskader (2018) helpt gemeenten stappen te zetten richting een rechtvaardig lokaal woonwagenbeleid. In dit artikel laten we zien hoe gemeenten van beleid naar uitvoering gaan. Dit blijkt in de praktijk allerminst eenvoudig. We analyseren niet alleen wat wél werkt, maar duiden ook waar gemeenten nog tegenaan lopen. Lees meer

Première documentaire ‘Wonen is bijzonder’
De documentaire gaat vandaag in première. Hij laat op beeldende wijze de diversiteit onder woonwagenbewoners zien en vergroot daarmee de erkenning en bewustwording rondom de woonwagencultuur. Maar ook in beleid en regelgeving hoort deze manier van leven de erkenning te krijgen die ze mensenrechtelijk verdient. Lees meer
Woonwagenbeleid: tijd voor een brede denkomslag
Volgens mij is de keuze om eerst in te zetten op de woonsituatie van woonwagenbewoners een goede zet. Tegelijk hoop ik dat dit slechts het begin is. Op basis van de vele gesprekken die ik het afgelopen jaar heb gevoerd, concludeer ik dat de ongelijke en nadelige behandeling van woonwagenbewoners stevig in het economische verkeer verankerd is. Lees meer

Meld u aan voor de webinarreeks
Op weg naar extra standplaatsen voor woonwagens
Hoe zorgen we voor het realiseren van extra standplaatsen voor woonwagenbewoners? Hoe kom je van het wettelijk beleidskader naar een duurzame uitbreiding van locaties die aansluit op de woonbehoefte? Wat werkt daarbij in de praktijk? Rondom deze thema’s organiseert Platform31 in 2022 een drietal webinars. Tijdens deze digitale bijeenkomsten komen praktijkvoorbeelden aan bod die deelnemers helpen met de vertaling van het beleidskader naar uitvoerbaar beleid en het realiseren van extra standplaatsen.
Deel deze pagina