Projectetalage Innovatie Betaalbare Nieuwbouw

Om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren, zocht Platform31 betaalbare woningbouwprojecten die recent (2015-2017) onder de aftoppingsgrenzen werden gerealiseerd. Een panel van praktijkdeskundigen beoordeelde begin 2018 de woningen op de mate van repeteerbaarheid en op het feit of ze gebruiksklaar zijn opgeleverd en trekt lessen uit de ontvangen inzendingen. De meest innovatieve projecten die aan deze criteria voldoen, staan hieronder (gesorteerd naar categorie):

Een- en tweepersoons huishoudens:

NOM (af)TOPwoningen - Boekel

Acht gelijkvloerse Nul-op-de-Meter woningen in Boekel die vanuit de standaard Budgetwoning van Hendriks Coppelmans ontwikkeld zijn. Met een filmpje worden bewoners wegwijs gemaakt in het technische gebruik van de woning.

ToPlan NOM woningen - Nuth

In de gemeente Nuth realiseerde bouwonderneming Janssen de Jong voor woningcorporatie Wonen Zuid een tiental levensloopbestendige, energieneutrale (Nul-op-de-Meter) patiowoningen.

Klein en modulair:

House2start - Deventer

Een volledig industrieel geproduceerde conceptwoning, specifiek ontwikkeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. In korte tijd kant-en-klaar leverbaar. Uitgevoerd in één pilot woning in Deventer.

KLIK 1.TWEE, project: HABhuis - Lobith

Seriematig geproduceerde, modulaire en demontabele all-electric woningen die antwoord geven op de dynamische woonvraag van vandaag de dag.

Woonovatie - Meterik

Woonovatie leverde dit project met daarin acht verplaatsbare, modulaire en geprefabriceerde woningen. Woonovatie ontwikkelde en bekostigde het woningbouwsysteem zelf en exploiteert de acht woningen momenteel ook zelf. De vier kleinste woningen worden onder de aftoppingsgrens verhuurd.

Eengezinswoningen:

Lijsterhof - Barneveld

Om aan de vraag naar huisvesting voor statushouders tegemoet te komen, namen gemeente Barneveld en de plaatselijke woningcorporatie het initiatief tot de bouw en realisatie van 22 prefab eengezinswoningen.

NOM woningen Boekweit - Boekel

In Boekel ontwikkelde woningcorporatie PeelrandWonen de eerste 19 Nul-op-de-Meter woningen met energieprestatievergoeding (EPV) van Nederland.

Fumerus - Sneek

33 identiek uitgevoerde prefab houtskeletbouw woningen in Sneek. De woningen hebben een extra brede beukmaat en zijn gesitueerd rondom een collectieve groene binnentuin.

Gevarieerd woonprogramma:

Goedhuurwoningen Zandpoort - Almere

Door de gemeente Almere en het Woningbouwatelier ontworpen goedkope huurwoningen naar aanleiding van een uitgeschreven prijsvraag. In Almere in twee verschillende vormen gerealiseerd voor zowel gezinnen als een- als tweepersoonshuishoudens.

Oost-Boswinkel - Enschede

Een nieuwe woonbuurt in Enschede die met een zeer interactief planproces tot stand is gekomen. Bewoners, bouwers, de corporatie en de gemeente hebben met elkaar bedacht hoe de buurt en de energiezuinige – of in sommige gevallen de energieneutrale – woningen eruit moesten komen te zien.

Uitkijkwoningen Hoge Schaft - Houten

Industrieel geproduceerde volwaardige eengezinswoningen die tegemoet komen aan de vraag naar goedkope eengezinshuurwoningen en de sterk gestegen behoefte aan huisvesting voor statushouders.

Versnellingsactie sociale woningbouw - Zwolle

Slimme samenwerkingsafspraken tussen de Zwolse woningbouwcorporaties en de gemeente om in korte tijd de realisatie van grote aantallen extra sociale woningen in en rondom het centrum van Zwolle mogelijk te maken.

Transformatiewoningen:

De Studio - Amsterdam

De Studio is het resultaat van de transformatie van het voormalige GAK-kantoor aan de Westelijke Ringweg van Amsterdam naar een complex met compacte huur- en koopwoningen.

Transformatiewoningen - Maastricht en Deurne

Geen nieuwbouw maar verdubbeling van het aantal woningen door transformatie van grotere eengezinswoningen en appartementen in kleinere wooneenheden voor kleine 1-2 persoonshuishoudens.
cover-innovatieve-betaalbare-nieuwbouw
(lees de publicatie)

Panelleden

Het panel bestaat uit de volgende deskundigen:

 • Bas Sievers (voorzitter), directeur wonen & vastgoed Wonen Limburg
 • Ivar Diekerhof, atelierleider Het Woningbouwatelier Almere
 • Stephan Dijkhuizen, adviseur bij PH-INNOVATIE en Netwerk Conceptueel Bouwen
 • Thijs Luijkx, adviseur/eigenaar IJKX interim & advies, benchmark ‘Wat kost de bouw van een huurwoning’
 • Joost Huijbregts, consultant Finance Ideas
 • Nelleke Nelis, adviseur gebruikskwaliteit VACpunt wonen
 • Marcel v.d. Oever, projectleider vastgoed Woonveste
 • Nico van der Zee, Ontwikkelingsmanager Koopmans Bouwgroep
 • Rudi Hol, interim projectontwikkelaar Wst. Nijkerk
 • Harrie van Helmond, architect Van Helmond Architecten
 • Gerard van Bortel, assistant prof Housing Management TU-Delft
 • Thijs Kurstjens, W/E Adviseurs

Meer informatie over de panelleden