- home
- Thema's
- Thema: Toekomstbestendige woningmarkt
- Huisvesting arbeidsmigranten
- Leerkring huisvesting arbeidsmigranten 2020-2021
Leerkring huisvesting arbeidsmigranten 2020-2021
Werkgeversorganisaties luiden al geruime tijd de noodklok over de problemen rondom de huisvesting van arbeidsmigranten. Er verblijven ongeveer 500.000 arbeidsmigranten uit Oost-Europa in Nederland en de verwachting is dat de vraag naar woonruimte voor deze groep de komende jaren verder toeneemt. Deze opgave vraagt om een integrale aanpak, maar ook om maatwerk per gemeente. Platform31 en de provincie Zuid-Holland organiseerden de leerkring huisvesting arbeidsmigranten (2020-2021). De uitkomsten vindt u hieronder.
- Startbijeenkomst: Integrale aanpak en creativiteit nodig bij aanpak vakantieparken
Gemeenten en provincies uit heel Nederland zijn gestart met regionale leerkringen om hun verouderde vakantieparken aan te pakken. In Assen, Gouda en ’s-Hertogenbosch deelden ongeveer 75 deelnemers uit de regio waar zij mee bezig zijn, waar ze tegenaanlopen en welke kennisbehoeften ze hebben.
- Verslag 2e bijeenkomst: Bouwen aan draagvlak voor de huisvesting van EU-arbeidsmigranten
Tijdens de 2e bijeenkomst van de leerkring deelden 25 gemeenten kennis en ervaring over de vraag: hoe bouw je aan draagvlak voor beleid en concrete huisvestingslocaties voor deze doelgroep?
- Verslag 3e bijeenkomst: Realisatie van huisvesting arbeidsmigranten en de relatie tussen de markt en gemeenten
Hoe komen we tot de realisatie van veel meer gewenste huisvestinglocaties voor arbeidsmigranten in Nederland? En welke rol kunnen lokale overheden hierin nemen? Gemeenten staan voor de vraag: laten we het volledig aan de markt over? Of moet de overheid veel directer sturen en stimuleren? Tijdens de derde bijeenkomst van de leerkring deelden de gemeenten hun ervaringen.
- Verslag 4e bijeenkomst: Op zoek naar de inrichting van regionale samenwerking op huisvesting van arbeidsmigranten
Om lokaal tot meer huisvesting voor arbeidsmigranten te komen is naast een lokale visie en beleidskader, het ook essentieel om intergemeentelijk afspraken te maken. Hoe kan deze regionale samenwerking vorm krijgen en welke rol kan de provincie hierin spelen?

Deel deze pagina: