- home
- Thema's
- Thema: Wonen en zorg
- Woningaanpassingen slim combineren
Woningaanpassingen slim combineren
Hoe kunnen we ouderen ondersteunen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen? Wat kunnen zij zelf doen? De afgelopen jaren werkte Platform31 samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en MOVISIE aan diverse projecten om het wonen en de woningen van senioren toekomstbestendig te maken. De resultaten laten zien dat alle woningaanpassingsprojecten, domotica of de keuze nieuwbouw of aanbouw comfortabel moeten zijn voor oudere bewoners. Zij moeten letterlijk uit de voeten kunnen in hun eigen huis.
Langer thuis in eigen huis
Een comfortabele woning zonder hindernissen kan een belangrijke voorwaarde zijn voor ‘ageing in place’. De projectgroep ‘Langer thuis in eigen huis’ vroeg architecten en zorgspecialisten om slimme aanpassingen te bedenken voor bestaande woningen en de directe omgeving. Het online stalenboek voor levensloopbestendig wonen inspireert bewoners om met hun huis en woonomgeving aan de slag te gaan. Maar geeft ook ideeën aan gemeentes, wijkraden, zorgvoorzieners, ouderenbonden, woningcorporaties of ondernemers in de wijk om samen met bewoners verbeteringen aan te brengen voor de toekomst.
Meer infomatie: www.langerthuisineigenhuis.nl
Comfortabel wonen met dementie
Welke aanpassingen en hulpmiddelen in de woning en de woonomgeving zorgen ervoor dat demente ouderen comfortabel langer thuis kunnen blijven wonen? Resultaten van het kennis- en experimentenprogramma laten zien dat langer thuis wonen niet met een standaardpakket aan hulpmiddelen geregeld wordt. Familie, mantelzorgers, corporaties en andere zorgaanbieders moeten vooral met andere ogen naar het dagelijkse leven van een persoon met dementie in de eigen woning kijken. Deze handreiking helpt hen daarbij. Deze nieuwe blik leidt dan niet tot grote bouwkundige aanpassingen maar juist precieze, kleinere ingrepen.
Over afdelingsgrenzen heen langer thuis wonen mogelijk maken
In toenemende mate krijgen gemeenten te maken met aanvragen voor mantelzorgwoningen. In juli 2017 leidde dit bij de gemeente Oss tot aanpassing van het mantelzorgwoonbeleid om haar inwoners in staat te stellen te anticiperen op toekomstige zorgvragen. Lees meer
Uitgelicht
Leaflet: Preventief investeren in woningaanpassen loont
Woningaanpassingen leveren geld op. Tussen de 1.700 en 9.500 euro per 65-plusser per jaar. Aan de andere kant zijn er ook investeringen nodig. De vraag is: kan de effectopbrengst vooraf worden gebruikt om woningaanpassingen te betalen?
Hoe te renoveren naar Nul-op-de-meter en Langer Thuis.
Platform31 en Energiesprong hebben de afgelopen tijd veel geleerd over hoe woningen geschikt te maken om er Duurzaam Thuis – oftewel Nul-op-de-meter & Langer Thuis – te blijven wonen. In deze publicatie: delen we die.

Verkenning effecten woningaanpassing
Kunnen de effectopbrengsten in de toekomst worden aangewend voor de benodigde investering nu? Dat is de kern van het experiment Duurzaam Thuis in Gorredijk. Een van de conclusies is dat preventief financieren vaak lastig is. De resultaten openen wel de deur naar alternatieve vormen van financiering. Lees meer

Comfortabel wonen met dementie
Nu al woont ruim 70 procent van ouderen met dementie zelfstandig. De verwachting is dat hun aantal zal groeien naar bijna een half miljoen. Belangrijk is dat niet alleen mensen met dementie zelf, maar ook hun mantelzorgers, ondersteuning krijgen in hun thuissituatie. Lees meer