Vitale woongemeenschappen

Corporaties, zorgorganisaties en bewoners spelen in op de wens van ouderen die zich in hun eigen woonomgeving thuis en gekend willen blijven voelen. In diverse experimenten, onderzoeken en leerkringen richten we ons op het stimuleren van het zelforganiserend vermogen van deze bewonersgroep.

Betrokken professionals zijn nodig om woongemeenschappen op den duur sociaal en levendig te krijgen, zo blijkt uit het experiment Vitale woongemeenschappen van Platform31 en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Daarin zochten 10 woongemeenschappen naar een effectieve aanpak voor gemeenschapsopbouw en -vitalisering. Ouderen kunnen zelf met enige ondersteuning van woningcorporaties – zoals huismeesters of woonconsulenten – en wijkprofessionals aan de slag met Studio Bruis. Deze nieuwe methode stelt het zelforganiserend vermogen van een bewonersgroep centraal. De methode beoogt een bloeiende woongemeenschap dankzij het stimuleren van onderling contact en gezamenlijke activiteiten waardoor eenzaamheid vermindert en onderling dienstbetoon toeneemt.

Het experiment Vitale woongemeenschappen maakte deel uit van het Langer thuisprogramma van Platform31 en KCWZ. Co-financiers waren Fonds Nuts-Ohra – Meer veerkracht, Langer thuis en stichting FLOW. Ontwikkelaar van de methode Studio BRUIS: ActivAge, Begeleidend onderzoek en evaluatie: Universiteit voor Humanistiek.

ActivAge actualiseert de methode voortdurend en coacht en traint bewonerscommissies en professionals van woningcorporaties en welzijnsorganisaties om de kwaliteit van de methode vast te houden. De methode Studio Bruis is aangemeld voor de databank Effectieve Sociale Interventies van Movisie.

etalage vitale woongemeenschappen

ActivAge, ontwikkelaar van de methode werkt met Studio Bruis aan gemeenschapsopbouw in onder meer Vlaardingen en Rotterdam. Meer informatie

Blogs

Koffietafelrevolutie

Artikel Kees Penninx (ActivAge)

Huurders Organisatie Amstelflat (HOA) meldde Mooiland zich aan voor het experiment Vitale woongemeenschappen van Platform31. Nog niet zo lang geleden was hier sprake van leegstand. Nu bruist het in de Amstelflat. Hoe dat kan? Liefde voor oudere mensen, gebak en… een kleine revolutie aan de koffietafel.

Lees meer


Blog Kees Penninx, ActivAge

OMANIDO staat voor ‘Oud maar niet dood’. Bij Studio Bruis spreken we niet over OMANIDO maar van Bruis-kringen en hebben we het niet over voormalige verzorgingshuizen, maar over appartementencomplexen voor senioren.

Lees meer

Mede mogelijk gemaakt door