- home
- Thema's
- Thema: Wonen en zorg
- Overlast in de wijk
Contact
Meer informatie
- Denktank- en leertraject:
Preventie van overlast in de wijk – preventieve aanpakken van corporaties - Achtergrondartikel:
Aan de slag om overlast in de wijk te voorkomen – Wie zijn nu verwarde personen? - Achtergrondartikel:
Datagedreven werken aan het verminderen van overlast - Dossier: Wonen en Zorg
- Het project: Weer thuis in de wijk: GGZ-groep
- Project Evaluatie en begeleiding van leernetwerken (2020)
Overlast in de wijk
Preventieve aanpakken van en met corporaties
In de afgelopen jaren stijgt het aantal overlastmeldingen bij corporaties en zien zij dat de leefbaarheid in verschillende complexen onder druk staat. Het aantal mensen met een zorg- of begeleidingsvraag in het vastgoed van corporaties neemt toe. Hierbij volstaat het niet langer om een melding te doen bij het sociaal wijkteam of een huisuitzettingsprocedure in gang te zetten. Nieuwe interventies zijn nodig om overlast te verminderen en zo mogelijk te voorkomen.
Verschillende corporaties ontplooien al vernieuwende initiatieven, gericht op het verminderen van overlast van mensen met verward gedrag in het eigen vastgoed. Samen met deze corporaties gaan Platform31, Aedes en Moadvies aan de slag om een praktijkgericht overzicht te maken van nieuwe interventies, maatregelen en/of samenwerkingsafspraken. We bouwen hierbij voort op:
- de toolkit Omgaan met verward gedrag voor woningcorporaties (Aedes, 2018),
- het onderzoek Verbeteren van de samenwerking bij overlast door verward gedrag (Moadvies, 2018) en
- de Handelingsbank van het Schakelteam Personen met Verward gedrag.
Naast een verkenning van initiatieven bestaat dit project uit een denktank en leertraject voor corporaties en hun samenwerkingspartners. Tijdens drie bijeenkomsten werken we een onderwerp met presentaties van en reflectie op vernieuwende initiatieven en interactieve werkvormen, waarin ruimte is om met de eigen situatie aan de slag te gaan.
De volgende drie thema’s staan centraal bij de bijeenkomsten:
- Op 25 september 2018 gaan we in op monitoring en signalering: hoe kunnen data en signalen van verward gedrag helpen om overlast te voorkomen?
- Op 30 oktober 2018 staat preventie en draagkracht in de wijk centraal: welke preventieve activiteiten kun je als corporatie treffen en in hoeverre kun je de wijk daarbij betrekken?
- Op 29 november 2018 gaan we aan de slag met samenwerking in de wijk, waarbij we zowel aandacht hebben voor onderlinge samenwerking tussen professionals als met wijkbewoners.
Aan het traject kunnen maximaal 12 corporaties deelnemen. Omdat we tijdens het traject kennis met elkaar opbouwen is het belangrijk dat de deelnemers (of in toerbeurt samen met een collega) aan alle drie de bijeenkomsten deelnemen. Inschrijven voor één van de bijeenkomsten is niet mogelijk.
Resultaat
Het project resulteert in een kennisdossier dat wij online beschikbaar stellen. Dit dossier bestaat uit een praktijkgericht overzicht van nieuwe interventies, maatregelen en/of samenwerkingsafspraken. Daarnaast leggen we de uitkomsten van het denktank- en leertraject vast en publiceren deze via online artikelen. Het project loopt tot eind 2018.

Woningcorporatie Woonmensen heeft ruimte voor iedereen
Het realiseren van een ontmoetingsplek waar iedere buurtbewoner zich thuis voelt, is niet makkelijk. Woningcorporatie Woonmensen begon vijf jaar geleden samen met de gemeente Apeldoorn en zorginstellingen, informatiecentra voor de buurtbewoners op te zetten. Een interview met Ismael Fungo, buurtontwikkelaar bij Woonmensen en Trijn de Vries manager zorginstelling Philadelphia. Lees meer
Kleine portemonnee maakt kwetsbare oudere nóg kwetsbaarder
Voor kwetsbare ouderen is het lastig een betaalbare combinatie te vinden van een geschikte woning, dienstverlening, (gezelschaps)activiteiten en 24/7 hulp in de nabijheid. Dit terwijl kwetsbare senioren juist vaker een lager inkomen hebben. Tegelijkertijd nemen steeds meer ouderen met een ruimere portemonnee het heft in eigen handen en organiseren zij zelf nieuwe vormen van wonen, welzijn en zorg. In een verkenning belichten Platform31 en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg nieuwe woonzorgarrangementen. Lees meer
Langer thuis: Vernieuwende woonzorg voor kwetsbare senioren
Ouderen willen graag oud worden in hun eigen woning. Lukt dat niet? Dan is er altijd het verzorgingshuis nog als de veilige achterwacht, waarop je kunt rekenen ‘als het nodig is’. Na de invoering van de Hervorming Langdurige Zorg in 2015 kregen ouderen met een lage zorgzwaarte geen toegang meer tot dit maatschappelijk gefinancierde verzorgingshuis. Welke woonvormen heeft Nederland voor kwetsbare senioren tussen de eengezinswoning en het verpleeghuis in? Lees meer

Deel deze pagina