deel deze pagina via:


Van Wijnen realiseert modelwoning in Opsterland


Met een scootmobiel door een nul-op-de-meterwoning


In gemeente Opsterland heeft Bouwbedrijf Van Wijnen een hoekwoning zowel nul-op-de-meter als scootmobieltoegankelijk gemaakt. Ook heeft Van Wijnen een unit achter de woning geplaatst. Zo ontstaat de mogelijkheid om op de begane grond een slaapkamer en een badkamer met toilet te creëren. De woning is daardoor geschikt om het hoogste niveau zorg aan te bieden. Met dit experiment wordt onderzocht of ‘zorgfinanciers’ interesse hebben om de kosten van deze aanpassingen te dragen. Denk hierbij aan financiering vanuit de WMO, de Wet Langdurige Zorg en de zorgverzekeringswet die de basisverzekering voor elke burger regelt. Peter Hutten, regiodirecteur van Bouwbedrijf Van Wijnen Noord is enthousiast over het resultaat. “Duurzaam wonen is niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu, maar het is ook prettig en vooral comfortabel wonen.”

Wat was uw doel met het realiseren van de modelwoning?

“Woningen realiseren die energieneutraal, levensloopbestendig én betaalbaar zijn is heel complex, maar tegelijkertijd is het ook heel belangrijk. Ouderen en zorgbehoevenden worden door de overheid gestimuleerd om steeds langer thuis te blijven wonen. Uiteindelijk is het voor senioren natuurlijk ook prettiger om zo lang mogelijk thuis te wonen. Daarom wilden wij bij Van Wijnen graag meedoen aan het project. Ons doel daarbij was om te laten zien dat het niet alleen een heel goed idee is, maar dat het ook realiseerbaar is. Dat hebben we gedaan door een modelwoning neer te zetten, maar ook door potentiële bewoners, gemeenten, provincies en mogelijke financiers, waaronder zorgverzekeraars, enthousiast te maken voor het project. En dat is gelukt.”

Wat hebben jullie precies aangepast aan de modelwoning?

“Wij hebben een prototype huis gemaakt die voor senioren en zorgbehoevenden toekomstbestendig is. Dat houdt in dat senioren heel lang, ongeacht het zorgniveau, in het huis kunnen blijven wonen. Dat hebben we gedaan door aan de achterkant een unit te plaatsen met een slaapkamer en een badkamer met toilet. Het huis is dan gelijkvloers. Maar ook is het huis voorzien van moderne technieken, zoals domotica, die het de bewoners n net even comfortabeler maakt. Dat maakt tegelijkertijd zorg op afstand mogelijk. En het huis is energieneutraal, wat betekent dat het zichzelf van stroom voorziet met zonnepanelen en een goede isolatie.”

Zorg op afstand voor alle zorgniveaus? Dus iemand met gevorderde dementie zou dan gewoon thuis kunnen blijven wonen?

“Ja, want er zit onder andere een lifestyle-monitoring in het huis. Dit systeem monitort vanaf het begin van het ziektebeeld het leefpatroon van de patiënt en het signaleert dus ook veranderingen in de leefstijl. Dat is heel nuttig, want bij dementie is het heel lastig om te zien wanneer de volgende fase in het ziektebeeld is bereikt. Nu geeft het systeem dit aan. Maar dat is niet de enige aanpassing. Er zit ook een dwaaldetectie in het huis. Dat is een vorm van domotica die de patiënt bij zich draagt. Als de zorgvrager even gaat wandelen en hij weet ineens niet meer waar hij is, dan drukt hij op het knopje. De patiënt heeft dan contact met de zorgverlener. Die kan dankzij het geïntegreerde GPS-systeem niet alleen zien waar de patiënt is, hij kan hem ook weer terugpraten naar de woning.”

Deze technieken klinken allemaal heel futuristisch.

“Toch zijn ze op zichzelf niet nieuw. We hebben ze op een nieuwe manier ingezet, namelijk in de woning. Dat levert de bewoner meer comfort en de zorgverleners uitgebreide en zeer bruikbare informatie op. Het uitgangspunt is namelijk altijd om de zorgvrager zo lang mogelijk in zijn eigen huis te laten wonen. De technieken laten dat toe en geven de bewoner een veilig gevoel. Met een druk op de knop heeft de senior immers contact met de zorgverlener. Daardoor kun je de zorgvrager ook langer vrijheid geven. Ze kunnen nog steeds lekker de wereld in, want de techniek maakt dat veilig.”

De modelwoning was bedoeld om te onderzoeken of financiers interesse hebben om de kosten van de aanpassingen in het huis te dragen. En? Gelukt?

“De interesse voor de modelwoning was vanuit alle hoeken echt gigantisch. Begin oktober lanceerde we de woning en we hebben al over de 100 bezoekers gehad. Van woningcorporaties, gemeenten en provincies, maar ook van zorgverzekeraars die de woningaanpassingen wellicht willen meefinancieren.”

Wat vinden ze ervan?

“Eigenlijk alleen maar positief. De bezoekers zien dat duurzaam wonen niet alleen goed is voor de portemonnee en het milieu, maar dat het ook prettig wonen is. Ze zien dat duurzaam wonen niet betekent dat je geitenwollen sokken en een dikke trui aantrekt, maar dat het juist heel comfortabel en modern is. Ook de domotica wordt heel erg gewaardeerd, juist omdat het wordt ingezet om het comfort van de bewoner te verhogen. Mensen vinden dat prachtig. Er is duidelijk een enorme markt voor deze woningen.”