Big data

Big data staan volop in de belangstelling. Steeds meer data komen beschikbaar dankzij de verdere digitalisering van de samenleving. En met Artificial Intelligence en slimme algoritmen is ook steeds meer mogelijk. De afgelopen tijd verschenen meerdere rapporten over de kansen en beloften van big data in het sociale domein. Bijvoorbeeld op het terrein van gezondheid, denk aan gepersonaliseerde medicatie of preventie van zorg. In Nederland zijn onder meer de rapporten van de WRR (Big data in de Zorg, 2016) en TrendITion (Big data in de gezondheidszorg, 2015) veelbesproken.

Interviewreeks over de mogelijkheden van big data in het sociale domein

In de interviewreeks spreekt Platform31 in het kader van Gezond in… met experts over hun visie op de mogelijkheden van big data in het sociale domein, met name voor het gebruik ervan bij het terugdringen van gezondheidsachterstanden.

 • Big data voor inzicht in verborgen armoede
  Interview met Kees Brandwijk, beleidsonderzoeker en adviseur bij het Kenniscentrum van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen, Schiedam (MVS) Hij werkte aan een data-analyse pilot om meer zicht te krijgen op verborgen armoede.
 • Big data voor zorgpreventie bij mensen met lage sociaal-economische status
  Interview met Lydia Sterrenberg en Ruud Dorenbos, projectleiders bij Platform31, over hun verkenning rond het gebruik van big data voor zorgpreventie bij mensen met een lage sociaal-economische status.
 • Big data voor inzicht in de relatie tussen fysieke omgeving en gezondheid
  Interview met Frank van Lenthe, Erasmus MC / hoogleraar ruimtelijke diversiteit en ongelijkheid bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, over het gebruik van big data om de relatie tussen beweeggedrag en omgeving beter te begrijpen.
 • Big data voor een compleet beeld bij re-integratie
  Interview met Merel Schuring, postdoctoraal onderzoeker arbeid en gezondheid aan de Erasmus MC, over big data voor een compleet beeld bij re-integratie.