- home
- Thema's
- Thema: Gezondheid en welzijn
- GezondIn
- Armoede en gezondheid
Inhoud
Thema’s
- website GezondIn
Armoede en gezondheid
Er komt steeds meer aandacht voor verbanden tussen gezondheid en schulden of armoede. Dat is niet voor niets. Armoede en schulden doen, zeker als er lange tijd sprake van is, een serieuze aanslag op de gezondheid van mensen. Stress is daarin een belangrijke factor. En omgekeerd kan een slechte gezondheid tot minder inkomen leiden. Een vicieuze cirkel kan zo makkelijk ontstaan.
Het gaat daarbij om veel mensen. Bijna één op de vijf huishoudens – ongeveer 1,3 miljoen huishoudens – heeft in 2015 risicovolle of problematische schulden. Iets meer dan éen op elf huishouden, ongeveer 626 duizend huishoudens, moest in 2015 rondkomen van een laag inkomen. Voor een derde daarvan ging het al om het vierde jaar of langer op een rij. Die huishoudens lopen een serieus risico op armoede. Mensen met een lage sociaaleconomische status (ses) zijn oververtegenwoordigd in deze groepen. Naast opleiding en positie op de arbeidsmarkt is immers een laag inkomen wat deze groep karakteriseert. Het is bovendien een groep met aanzienlijke gezondheidsachterstanden ten opzichte van meer begunstigden.
Voor deze groep is een brede ondersteuning met aandacht voor financiën én gezondheid extra belangrijk. Liefst een aanpak die gericht is op preventie en op duurzaam resultaat. Op veel plekken lopen pilots van een integrale aanpak. Er valt dus veel te leren. Hoe wordt het daar aangepakt, wat zijn resultaten, wat hebben de initiatiefnemers gaandeweg geleerd? Op deze pagina leest u meer over de lopende projecten en de uitkomsten.

Bestaanszekerheid Tilburg: het gaat om meer dan financiën
Sinds 2020 werkt de gemeente Tilburg, deelnemer aan de vierde Leerkring Armoede en Gezondheid, met een nieuwe visie Bestaanszekerheid. Beleidsmedewerker Nathalie Peijs vertelt over de pilot om via een open gesprek breed zicht te krijgen op wat er bij inwoners met een minimum inkomen speelt. Lees meer

Leerkring armoede en gezondheid
Armoede en schulden kunnen grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Vooral als financiële problemen langere tijd aanhouden. Werkt u aan een samenhangende aanpak met aandacht voor financiën én gezondheid? Doe dan mee aan deze leerkring. Lees meer
Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken
In dit inspiratieboek, een initiatief van het Experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken en GezondIn, bieden we inzicht in vernieuwende praktijken die de opgave van de energietransitie en de opgave rondom het terugdringen van gezondheidsachterstanden aan elkaar verbinden. Lees meer
Impact coronacrisis op aanpak van gezondheidsverschillen
Het coronavirus en de daarvoor genomen maatregelen in Nederland hebben veel impact op ons dagelijks leven en op de gezondheid van mensen. De kans is groot dat door deze crisis de gezondheidsachterstanden verder toenemen. GezondIn zag hierin aanleiding om samen met gemeenten (wethouders, beleidsmedewerkers en professionals in de wijk) in gesprek te gaan. Lees meer

Interviewreeks Armoede en gezondheid
In deze interviewreeks delen we resultaten en inzichten uit de lopende leerkring. Binnenkort verschijnt een publicatie waarin we de belangrijkste resultaten van deze leerkring bundelen, die wij met u gaan doorontwikkelen in de tweede leerkring.
- Leren van pioniers over verbinding armoede, schulden & gezondheid
Interview met Annette Duivenvoorden (Platform31) en Frea Haker (Pharos), de initiatiefnemers van de leerkring Armoede en gezondheid.
- Op tijd signaleren om erger te voorkomen
Interview met Henrieke Hofsteenge, leidinggevende buurtteam Vaart Welzijn te Assen. Over de preventieve aanpak van betalingsachterstanden van de gemeente Assen en welzijnsorganisatie Vaart Welzijn.
- Big-data voor vroegopsporing?
Interview met Marieke Arends, gemeente Hengelo. Over de wijkteams van Wijkracht en de gemeente Hengelo.
- Financiën op koers dankzij één loket
Interview met Sylvia de Ruiter en Yvonne Kleinbussink van de gemeente Kampen. Over de aanpak ‘Financiën op koers’ van de gemeente Kampen, Welzijn Kampen, De Kern Maatschappelijke dienstverlening, Humanitas, MEE en Jeugd GGZ (Dimence).
- ‘What’s in it for them’: elkaar ontmoeten en ondersteunen
Interview met Renate Spruijt, Alex Boonstra en Silvia Morren. Over het project Meet the Parents in Almere Poort, onderdeel van ‘Nieuwe wegen naar gezond leven in Almere Poort’.
- Schaarste-app voor verminderen dagelijkse stress
Interview met Carin Cuijpers van de GeluksBV. Over het project de Geweldige Wijk in Meppel, naar aanleiding van de leerkring Armoede en Gezondheid.