06 82 00 3963margot.leegwater@platform31.nl
Samen met de Helpdesk Geld van de gemeente Den Haag ontwikkelde adviesbureau Radar het ‘Maak er een potje van’-systeem. De basis van de aanpak is het bieden van structuur aan hun klanten met financiële problemen bij hun aankloppen. In hun aanpak maakten zij gebruik van gedragsinzichten en een aantal uitgangspunten voor armoedebeleid. Adviseur David Sondorp vertelt over zijn ervaringen.
Wat proberen we precies met nudging en waar moeten we aan denken? En waar moeten beleidsmakers rekening mee houden als ze ermee aan de slag willen? Over die vragen spraken we met de Deense expert Sille Krukow.
Ook werkenden hebben te maken met financiële problemen. Bijvoorbeeld omdat zij te weinig uren maken of een laag tarief hanteren als zelfstandige. Maar ook door omstandigheden buiten het werk kunnen mensen in geldnood raken. Voor gemeenten is het belangrijk om deze groep (tijdig) te bereiken en waar mogelijk te ondersteunen. Wat kunnen werkgevers hierin betekenen? En waar kun je als gemeente zelf rekening mee houden?
De kans op problematische schulden is groter bij mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Samen met Stichting Lezen en Schrijven maakten we daarom een praatplaat voor professionals om de invloed van stress te bespreken met hun (laaggeletterde) klanten.
Het Jongeren Perspectief Fonds neemt de schulden van jongeren over en koopt die af. Op die manier geven zij jongeren weer een duurzaam toekomstperspectief. We spraken Jeroen in ’t Veld van Rebel over het organisatie- en financieringsmodel dat zij ontwierpen voor dit fonds.
Veel jongeren tussen de 18 en 27 die problematische schulden hebben, komen niet in aanmerking voor reguliere schuldhulpverlening. De gemeente Den Haag en Society Impact startten in 2016 met een alternatief voor deze groep dat doorgroeide tot het Jongeren Perspectief Fonds.
Gemeenten en andere organisaties beseffen meer en meer dat kennis van gedrag van belang is om effectief beleid te kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor de aanpak van financiële of andere sociale problemen. Zo ook Arjan van Dooren, initiatiefnemer bij het Gedragslab van de Volksbank.
Beleidsmakers die wetenschappelijke inzichten over gedrag willen gebruiken bij het maken van hun beleid, kunnen dat op verschillende manieren doen. Eén zo’n manier is gebruik van nudging: het geven van kleine duwtjes (nudges) in de rug van mensen. Kan nudging ook helpen bij de aanpak van armoede en schulden? Hoeveel kunnen we er van verwachten? En is boosten het nieuwe nudgen? Platform31 ging op zoek naar antwoorden.
In de afgelopen jaren is het gedrag van mensen steeds meer centraal komen te staan in het gemeentelijke armoede- en schuldenbeleid. Duidelijk is dat het niet voldoende is om financiële kennis te hebben om schulden te voorkomen. Naast het denkvermogen moet ook rekening worden gehouden met het doenvermogen van mensen. Maar hoe doe je dat als gemeente?
In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. In deze derde aflevering van Podcast31 praten we over gedragsbewust beleid bij financiële problemen. Hoe werkt dat?
Hoe zorg je er als welzijnsorganisatie voor dat inwoners met schulden op de radar verschijnen? Vaart Welzijn richt zich met het project ‘De Vaart €rin’ op vroegsignalering van betalingsachterstanden.
De groep mensen met een lichtverstandelijke beperking is heel gevarieerd. Sommigen lukt het om goed mee te komen in de maatschappij, anderen lukt dit minder. Het artikel Beperking of ‘gewoon anders’? behandelt aandachtspunten om iedereen, ook mensen met een verstandelijke beperking, meer mee te laten doen.
Met de landelijke campagne: ‘Kom uit je Schuld’ wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het heersende taboe op geldproblemen en schulden doorbreken.
De VoorzieningenWijzer laat zien op welke kosten je kunt besparen en op welke voorzieningen je recht hebt. Inmiddels zetten veel gemeenten de VoorzieningenWijzer in om te voorkomen dat inwoners (verder) in schulden verzanden. Initiatiefnemer Martijn Boer vertelt over de meerwaarde van de aanpak.
Voor een effectieve aanpak van de armoede- en schuldenproblematiek wordt meer en meer gekeken naar kennis en inzichten over gedrag. Maar wat vertellen die inzichten ons en waarom zouden we die mee moeten nemen als we bijvoorbeeld mensen met financiële problemen met schulden effectief willen bereiken, motiveren en ondersteunen? Met dit vraagstuk gaan projectleiders Sophie Luijpen en Susan van Klaveren, in opdracht van het ministerie van SZW, de komende tijd aan de slag.