Terugblik congres

Klik op de afbeelding voor de terugblik op het congres ‘Met een andere bril kijken naar een zekere sociale en financiële toekomst’

De toekomst van wonen & gezondheid

Denken en handelen vanuit de groei van de bewoner is de kern van het nieuwe werken in het sociaal domein. Bij een bewoner komt alles bij elkaar: wonen, gezondheid, geld, school, werk. Maar elke bewoner leeft en leert anders. Hoe zorg je dan voor een integrale aanpak waarin de mens hun gedrag en vaardigheden centraal staan?

De Uitvoeringsbrigade helpt bewoners uit achterstand groeien op alle leefgebieden. Eigenaar en sociaal ondernemer Suzan Daamen vertelde in haar lezing over hun aanpak over GrowCare en de app GrowPad. Een paar kernpunten:

  • Denk en handel vanuit de bewoner. Daar komt alles bij elkaar: wonen, gezondheid, geld, werk, school.
  • Werk aan duurzame groei vanuit de bewoner zelf: laat professionals én organisaties mee groeien.
  • Ga de wijk in en maak samen een brede, lokale aanpak met duidelijke acties voor alle betrokkenen.
  • Maak groei inzichtelijk: voor bewoners én organisaties.

Praktijkvoorbeeld

Suzan vertelde ook over haar ervaringen in een kwetsbare wijk in de gemeente Nissewaard. Samen met de gemeente, woningcorporaties en andere partners werkt zij daar intensief aan het actie- en ontwikkelprogramma ‘Samen Vooruit Kijken’. Daarmee hielpen zij al 300 bewoners duurzaam vooruit. Niet vanuit hokjes maar met de leefwereld en de mens als uitgangspunt. Met een integraal plan en monitoring op échte resultaten, zoals het voorkomen van huisuitzettingen.

Praktijkgesprek

Vanuit een aantal stellingen zoals ‘In het woondomein zit nog veel onbenut potentieel’, gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de toekomst van wonen en gezondheid.

Meer weten?

gezondheid-armoede

Kennispagina Gedragsbewust beleid

Inzichten over de invloed van schaarste en (financiële) stress op het doenvermogen van mensen is van belang om effectief beleid en interventies te kunnen ontwikkelen.