Verbinding tussen platteland en stad

Nederland is een klein land, maar met behoorlijk grote opgaven voor de toekomst. Hoe maken we ons land klimaatbestendig, hoe zorgen we voor duurzame productie van energie en voedsel, hoe behouden we de leefbaarheid onder groei- en krimpbewegingen? Om deze opgaven het hoofd te bieden is meer verbinding tussen platteland en stad nodig. In dit dossier vindt u ideeën rond dit thema, vanuit zowel het perspectief van het platteland als de stad, en alles daartussenin.

De verbinding tussen platteland en stad is nodig om de aandacht vanuit beleid niet vooral op de stad maar ook op het platteland te richten. Zodat de kloof tussen bewoners uit platteland en stad die dreigt te ontstaan verkleind wordt. Maar hoe komt die verbinding tot stand? Tijdens de meet up ‘Dialoog tussen platteland en stad’ gingen ruim honderd aanwezigen hierover in gesprek. De opbrengsten en ontwikkelingen vindt u in dit dossier.

Platteland
Klik op de afbeelding om deze te vergroten (Pdf, 3.27 MB)

Externe bijeenkomsten

We Feed the City

23 en 24 juni 2018

Regio Amsterdam bruist van de voedselinitiatieven. Boeren, burgers en ondernemers werken allemaal aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. Tijdens WeFeedThe.City bieden Van Amsterdamse Bodem, Food Council MRA, SFYN Amsterdam en Voedsel Anders Nederland een platform aan mensen die werken aan de voedseltransitie in de Amsterdamse regio. Met inspirerende films, workshops en (h)eerlijk eten dagen we je uit om mee te denken over een ambitieus Amsterdams voedselbeleid.

Lees meer

De non-urban city

Tijdens de meet up ‘Dialoog tussen platteland en stad’ deelde Peter Sonderen, lector theorie in de kunsten bij Artez, zijn visie op de schijntegenstelling tussen platteland en stad.