Parkeerplaatsen

Een stedelijke ruimte waar hittestress vaak voorkomt zijn parkeerplaatsen. Op het moment dat er onvoldoende schaduw op een parkeerplaats valt kan er ‘hittestress’ ontstaan, omdat alle hitte wordt opgeslagen in het oppervlak van de parkeerplaats.

Wijken waar parkeerplaatsen en verharde tuinen vaak leiden tot hittestress zijn: bloemkoolwijk, tuinstad hoogbouw en de naoorlogse woonwijk. Over het algemeen zijn er veel parkeerplaatsen in een Bloemkoolwijk en in een Naoorlogse woonwijk. Deze liggen echter wel verspreid over de wijk. In een Tuinstad hoogbouw wijk is de dichtheid van woningen groot en ligt er vaak groen tussen de flats. Dat betekend dat de parkeerplaatsen op gecentraliseerde locaties naast de flat of aan een brede straat liggen. Dit zorgt voor een concentratie van verharding wat gevolgen heeft voor de warmte op deze plek. Dit leidt tot een grote kans op hittestress.

Maerten van Heemskerckstraat

Atelier Groenblauw heeft voor de gemeenten Heemskerk en Beverwijk een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Maerten van Heemskerckstraat, die in beide gemeenten ligt. In plaats van een volledig versteende omgeving wordt ingezet op meer groen, zoals bomen en geveltuinen. Ook het verkeersconcept van de straat wordt veranderd: auto’s zijn in deze straat voortaan ‘te gast’, terwijl fietsen de mobiliteitsvoorkeur geniet.

De nabijgelegen basisschool De Lunetten ondergaat ook een aantal veranderingen van dezelfde soort als de straat: er komt een kiss & ride-zone, een groene omgeving met zitgelegenheden en geveltuinen met klimmende planten.

Meer informatie: Atelier GROENBLAUW

Grastegels en bomen

Een manier om parkeerplaatsen te vergroenen is door gebruik te maken van grastegels en bomen. Kopenhagen is één van de leiders op het gebied van groene parkeerplekken. Zo zijn de parkeerplaatsen bij het universiteitsterrein van Kopenhagen zo ingericht dat ze onderdeel uitmaken van een groen landschap. De groene invulling verbetert ook het uiterlijk van parkeerplaatsen. De grastegels dragen door verdamping bij om de temperatuur te verlagen. Een bijkomend positief effect is dat regenwater beter kan worden afgevoerd en beter in de grond kan worden vastgehouden. Dit draagt ook bij aan de groei van bomen. Dit effect maakt ook dat de bomen en het gras beter hittebestendig zijn.

Overkappingen

Een manier om schaduw te creëren op parkeerplaatsen is door gebruik te maken van overkappingen. Er zijn verschillende soorten overkappingen mogelijk. Groene overkappingen hebben het grootste effect op de temperatuur. Schaduw kan echter ook op een andere manier worden gecreëerd.

In Nederland is sinds juni 2013 de zonnecarport van Apenheul in gebruik. 416 zonnepanelen zorgen voor schaduw over de auto’s. Tegelijkertijd voorzien de panelen het naastgelegen Apenheulse kantoorpand en bedrijven-congreslocatie ‘de st@art’ volledig van energie (bron). Ook in Zuidhorn zijn er plannen voor een zonnecarpot (bron). Daar worden de panelen ingezet om huishoudens met een laag inkomen te voorzien van groene stroom. Zonne-overkappingen kunnen in de toekomst wellicht ook ingezet worden om elektrische auto’s op te laden.

Heemskerk-800
Atelier GROENBLAUW
Grastegels
zonnecar (1)