- home
- Thema's
- Thema: Klimaatadaptatie
- Verslagen Landelijke Leergemeenschap Water en Ruimte
deel deze pagina
Contact
Voor meer informatie over het thema Water en Ruimte kunt u contact opnemen met:
Verslagen Landelijke Leergemeenschap Water en Ruimte
Landelijke Leergemeenschap Water en Ruimte
Voor klimaatbestendige steden en regio’s staan veel partijen aan de lat: gemeenten, provincies, waterschappen, burgers, bouwers en ontwikkelaars. Om hierop te anticiperen, heeft Platform31 een aantal jaar (2013-2016) de leergemeenschappen Water en ruimte georganiseerd. Deze leergemeenschappen zijn samen met de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het toenmalige ministerie van IenM georganiseerd om de samenwerking tussen waterbeheerders en ruimtelijke ordenaars in de regio te stimuleren. In diverse vier regio’s kwam dit netwerk bijeen, waarbij gemiddeld eens per jaar een landelijke bijeenkomst is georganiseerd. Op deze pagina vindt u de verslagen van deze leergemeenschappen.
Landelijke leergemeenschappen voorjaar 2016
Verslagen leergemeenschappen najaar 2015 en begin 2016
Verslagen Leergemeenschappen voorjaar 2015
Verslagen Leergemeenschappen najaar 2014:
Verslag LG noord - Verschuivende rollen - 11 november 2014
‘Verschuivende rollen en veranderende verantwoordelijkheid’
Het thema van de Leergemeenschap Water en Ruimte Noord was ‘verschuivende rollen en veranderende verantwoordelijkheid’. Om dit vanuit de praktijk te belichten reisden Michiel Koetsier (provincie Gelderland) en Wouter van der Gaag (Hoogheemraadschap van Rijnland) met de voorbeelden van de Gelderse ‘cocreatieve Omgevingsvisie’ en de Rijnlandse ‘ja, tenzij keur’ naar Leeuwarden. Ervaring uit de regio zelf kwam onder andere van Desmond de Vries, projectleider van de Groningse provinciale omgevingsvisie, en van Johan Grijpstra, projectleider van de Friese veenweidevisie.
Lees hier het hele verslag.
Verslag LG west - Amsterdam Rainproof - 30 september 2014
Iedere druppel telt voor kweken bewustzijn en urgentiegevoel
Bij de professionals in de watersector is de boodschap die uitgaat van het Deltaprogramma in het algemeen en de door hevige neerslag overstromende straten kristal helder. Samenwerking tussen overheden, private partijen en burgers is de uitdaging van de toekomst om de stad klimaatbestendig te maken. In Amsterdam probeert Amsterdam Rainproof hier grip op de krijgen. In Delft Zuidoost is de groen-blauwe opgave in de praktijk gebracht.
Lees hier het hele verslag.
Verslag LG oost - Water in de Stad - 23 september 2014
Water in de Stad
De leergemeenschap Water en Ruimte Noord had als thema ‘water in de stad’. Presentaties van Marthijn Manenschijn (waterschap Reest en Wieden) en Katja Portegies (Deltaprogramma) vormden samen met gesprekssessies geleid door Diederik Adema (gemeente Apeldoorn), Marieke Ekelenkamp (gemeente Emmen), Tina de Jong en Wiebe Oosterhof (gemeente Midden Drenthe) en Lieuwe Dijkstra en Gerrit Vrielink (waterschap Groot Salland) het programma.
Lees hier het hele verslag.
Verslag LG zuid - Burgerparticipatie - 16 september 2014
Burgerparticipatie en de water en ruimteopgave
Burgerparticipatie is één van de toverwoorden van deze tijd. Burgers betrekken is draagvlak creëren op korte en lange termijn. Hanneke Schreuders (Platform31): ‘Het liefst organiseer je helemaal geen betrokkenheid en participatie, maar ontstaat het gewoon’. Waarom burgerparticipatie: een politieke wens, draagvlak creëren, omdat het moet, voorkomen van gedoe. Het motief achter burgerparticipatie is erg belangrijk voor de uitwerking het slagen en het doel, maar het motief is vaak ook onduidelijk.
Lees hier het hele verslag.
Verslag landelijke leergemeenschap WenR - samenwerkingsverband-doos - 26 juni 2014
Samengewerkt aan de samenwerkingsverband-doos
Op vond de landelijke leergemeenschap Water en Ruimte plaats bij Fort Wierickerschans. Water en RO professionals uit het hele land waren hier aanwezig om het te hebben over samenwerking. Hoe kunnen de wateropgaven de ruimtelijke ordeningsopgaven in stad en land elkaar versterken? Zie het verslag voor een impressie van deze landelijke leergemeenschap. Bekijk ook het filmpje hieronder, en zie wat de leergemeenschap voor uw eigen praktijk kan betekenen.
Verslagen Leergemeenschappen voorjaar 2014:
Verslag LG zuid - Samenwerken! - 18 april 2014
Regionale leergemeenschap Water en Ruimte – Zuid Nederland
Ernest de Groot (Loco dijkgraaf Waterschap Aa en Maas) opent de Leergemeenschap Zuid met een toepasselijke beeldspraak uit de evolutieleer. “Door het integrale waterbeheer moet het waterschap steeds meer de oever op kruipen”, aldus De Groot. Het Waterschap als meer hybride organisatie waarbij dus ook ruimtelijke ordening een grotere rol gaat spelen. Het Waterschap moet nog actiever de samenwerking en afstemming met ruimtelijke partners opzoeken om gezamenlijk de ruimtelijke agenda te bepalen.
Ook wordt per gemeente het waterbeleid op een rij gezet. Hoe kan een gemeente bij ruimtelijke ontwikkeling kansrijk gebruik maken van water? Een proactieve uitwisseling tussen ruimtelijk beleid en water beleid. Zo creëer je draagvlak en kansen door als waterschap ‘voor in de bus’ te gaan zitten.
Verslag LG noord - De klimaatbestendige stad en samenwerking - 10 april 2014
Regionale leergemeenschap Water en Ruimte – Noord Nederland
Hoe kunnen overheden ervoor zorgen dat participatie van burgers en bedrijven ontstaat bij projecten waarmee een wateropgave is gediend? En hoe kan dit bijdragen aan draagvlak en kwaliteit? Twee kernvragen die tijdens de Leergemeenschap Water en Ruimte Noord centraal stonden.
Trudes Heems (Waterworks / TU Delft) belichtte de rol van water in de maatschappij, Paul van Bree (Paul van Bree advies) vertelde over het concept ‘samen pionieren’ en Wilfried Heijnen (Waterschap Hunze en Aa’s) presenteerde enkele cases waarin het waterschap met bewoners samen is opgetrokken.
Verslag LG west - Samenwerken! - 1 april 2014
Regionale leergemeenschap Water en Ruimte – West Nederland
De Leergemeenschap West wordt welkom geheten door Edith van Dam, sr. beleidsmedewerker Water bij de provincie Zuid-Holland. Ze geeft aan dat water en ruimtelijke ordening zeker in Zuid-Holland een twee-eenheid zijn. Verbinding van water en ruimte is heel belangrijk en een actueel onderwerp. De samenwerking tussen water en ruimte is operationeel en strategisch nog niet goed genoeg geborgd.
Binnen het Deltaprogramma is samenwerking heel belangrijk, en moet vooral belangrijk blijven. “We moeten veel meer de verbinding leggen tussen water en ruimte”, aldus Van Dam. De Leergemeenschappen Water en Ruimte dragen bij aan de gewenste verbinding, met op 1 april het centrale thema samenwerking tussen water en ruimtelijke ordening.
Verslag LG oost - Samenwerken aan waterrobuust inrichten - 11 maart 2014
Regionale leergemeenschap Water en Ruimte – Oost Nederland
Tijdens de Leergemeenschap op 11 maart ging Martin van Meurs (DP NH en Waterschap Vallei en Veluwe) in op het landelijke afwegingskader voor waterrobuust inrichten. Harry Stoffer (provincie Overijssel) lichtte vanuit de provinciale rol toe (en stelde de vraag) over hoe de provincie gemeenten wil verleiden om overstromingsrisico’s in bestemmingsplannen mee te nemen. Fleur Schilt (provincie Overijssel) en Heike van Blom (gemeente Kampen) presenteerden hoe er op de Kampereilanden met bewoners en bedrijven samen wordt gewerkt met de ‘toolbox’ waterrobuust inrichten.
Verslagen Leergemeenschappen Water en Ruimte 2013