- home
- Thema's
- Thema: Energietransitie
- Verduurzaming van Kwetsbare Wijken
- Activiteiten 2022: training en ondersteuning op maat
Activiteiten 2022: training en ondersteuning op maat
Begin 2022 werd het experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken afgerond. Om de opgedane practice-based kennis, inzichten en methodieken te verspreiden en borgen in de praktijk organiseren we in 2022 diverse kennissessies, ondersteunen we enkele gemeenten en hun partners individueel bij implementatie, en behouden en breiden we ons bestaande netwerk – en daarmee onze kennis – uit. Zo houden we zicht op relevante ontwikkelingen, blijven we knelpunten identificeren, en leren we wat de werkzame elementen zijn voor een integrale aanpak in kwetsbare wijken.
‘Crash course’ in het verduurzamen van kwetsbare wijken
Het blijkt het in de praktijk nog knap lastig om de energietransitie in kwetsbare wijken te verbinden met het verbeteren van de leefbaarheid. Daardoor wordt de verduurzaming vaak alsnog eenzijdig als een technisch vraagstuk opgepakt, en dat is zonde. Daarom ontwikkelden Platform31, Nyenrode Business Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut een crash course voor gemeenten en hun partners. We gebruiken hiervoor onder meer onze ervaringen uit drie jaar experimenteren met achttien gemeenten.
Met voorbeelden uit binnen- en buitenland laten we zien dat er grote kansen liggen in een samenhangende aanpak van de duurzaamheids- en leefbaarheidsopgave. Niet alleen groeit daarmee het draagvlak onder bewoners, ook levert het op lange termijn betere wijken op. De training heeft als doel inzicht en handelingsperspectief te bieden aan professionals die betrokken zijn bij de energietransitie in kwetsbare wijken.
➝ Meer informatie (klik om uit te klappen)
Na deze training hebben deelnemers inzicht in:
- welke kansen er liggen op het gebied van het verbinden van de energietransitie en het verbeteren van de leefbaarheid;
- de te nemen stappen voor een integrale verduurzamingsaanpak samen met bewoners;
- organisatorische drempels en knelpunten rondom samenwerking en hoe je daarmee om kan gaan;
- praktische handvatten om vervolgstappen te kunnen nemen.
Doelgroep(en)
De training is bedoeld voor beleidsmedewerkers en uitvoeringsprofessionals die werken bij een organisatie die bezig is met de wijkgerichte aanpak van de aardgasvrij-opgave. Denk aan gemeenten, woningcorporaties, wijkorganisaties, energie- en netwerkbedrijven en bouw- en installatiebedrijven. De samenstelling van de groep kan verschillen, bijvoorbeeld intern bij één gemeente of woningcorporatie, bij een gemeente samen met wijkpartners of meerdere gemeenten bij elkaar (binnen bijvoorbeeld de provincie).
Praktische informatie
Goed om te weten:
- de training vindt bij voorkeur fysiek plaats en duurt één dagdeel;
- deelnemers krijgen na afloop meerdere publicaties mee naar huis;
- minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers;
- kosten in overleg.
Langere ondersteuning
Wij bieden de mogelijkheid om uw gemeente langer te laten begeleiden bij de wijkgerichte aardgasvrijtransitie middels interventies die helpen om verder te komen met deze ingewikkelde opgaven. We merken dat veel gemeenten en partners het werken met een brede integrale aanpak onderstrepen, maar dat ze in de praktijk moeilijk van wal komen. Daarom ondersteunen we een aantal gemotiveerde gemeenten en hun partners met het echt doorleven van onze geleerde lessen en het starten met het verbinden van opgaven. Een blauwdruk voor zo’n ondersteuningstraject is er niet; we leveren maatwerk.
➝ Meer informatie (klik om uit te klappen)
Hoe kan dat eruitzien?
Voorbeelden van wat we kunnen aanbieden zijn sessies rondom integraal samenwerken, supervisie om uw team te helpen om te gaan met specifieke knelpunten en kennissessies rondom koppelkansen, het maken van een wijkanalyse of het opzetten van een integraal planproces en bewonersparticipatie.
Doelgroep
Dit ondersteuningstraject leent zich voor gemeenten en hun partners die integraal met het verduurzamen van een kwetsbare wijk aan de slag willen.
Praktische informatie
Goed om te weten:
- ondersteuning is maatwerk, we stemmen gezamenlijk af wat nuttig en nodig is.
- kosten in overleg.
Hebt u interesse in de ‘crash course’, of wilt u meer weten over de optie om gedurende een langere periode ondersteund te worden? Neem dan contact op met Anne Kunst.
