Pilot Platostraat

Rotterdamse portiekflat naar Nul op de Meter

“Perfect voor ons,” dacht de beheerder van het complex aan de Platostraat in Rotterdam, toen hij de oproep in VvE Belang las. Energiesprong zocht een VvE die mee wilde draaien in de pilot voor een renovatie naar Nul op de Meter. VvE Platostraat is een gezonde VvE met enthousiaste leden, en de Rotterdamse mentaliteit komt in dit geval ook zeer goed van pas: aanpakken.

Het inspireerde in elk geval zeven bouwconsortia om een voorstel te pitchen, waarna drie partijen geselecteerd zijn om hun plannen verder uit te werken. In dialoog met elkaar, met andere stakeholders en uiteraard de bewoners liggen er drie proposities die kansrijk zijn om in de markt succesvol te zijn. Met een gerenoveerd complex dat meer wooncomfort biedt en Nul op de Meter is als resultaat.

Van 1 naar 100

De Platostraat is voor de pilot zeer geschikt vanwege de actieve houding van de bewoners en de goede financiële positie, maar het gebouw zelf is ook een belangrijk onderdeel. Het is een prototype van de complexen zoals die in de jaren ’60 zijn opgetrokken. Alleen in Rotterdam zijn er al honderden in het straatbeeld te vinden. De ambitie is om een propositie te ontwikkelen die de oplossing kan zijn voor al die andere complexen die ook aan een renovatie toe zijn. Bewoners beleven veel meer woonplezier aan hun woning, terwijl de verduurzaming van de Nederlandse gebouwde omgeving ook een enorme boost krijgt.

P1010829
PlatoConsortia VVE