Download

pdf, 3,2 MB

×

Download bestand

Veranderend samenspel

Een verkenning van samenwerking tussen gemeenten en bewonersinitiatieven in de energietransitie

De verkenning ‘Veranderend samenspel’ biedt een nuancering van het beeld dat de energietransitie ‘top-down’ óf ‘bottom-up’ georganiseerd moet worden. In plaats daarvan toont het hoe in praktijk en theorie zowel gemeenten als bewonersinitiatieven verschillende rollen en verantwoordelijkheden hebben, en elkaar daarmee aanvullen en versterken.

Voor deze verkenning is samengewerkt met het ministerie van BZK en de VNG. De geformuleerde inzichten helpen om eventuele polarisering te doorbreken en een gesprek te voeren tussen gemeenten en bewonersinitiatieven over hoe zij met elkaar willen samenwerken.

Opbouw verkenning

  • Beschrijvingen van praktijkcasussen uit een grotere en kleinere gemeente (Arnhem en Gemert-Bakel, kern Elsendorp) waarin gemeenten en bewonersinitiatieven samenwerken aan de energietransitie.
  • Klassieke en nieuwe bestuurskundige theorieën die een alternatieve kijk bieden op de termen ‘top-down’ en ‘bottom-up’ en de relatie tussen gemeenten en bewonersinitiatieven.
  • Inzichten over hoe de begrippen ‘top-down’ en ‘bottom-up’ worden ervaren in de casussen, en in hoeverre de theorieën terugkomen in de praktijk van de casussen.
cover-betere-wijken-dankzij-de-energietransitie