Download

Pdf, 3,2 MB

×

Download bestand

Optimaal samenspel voor een aardgasvrije wijk

Zeven lessen voor gemeenten over samenwerking, samenspel en democratische besluitvorming

In 2050 zijn alle bestaande 12.000 wijken in Nederland aardgasvrij. Dat is onder meer de ambitie in het Klimaatakkoord. Om dit doel te halen moet het Rijk maar ook provincies, gemeenten, woningcorporaties en energiebedrijven flink aan de bak. Een gezamenlijke opgave dus. En vooral op lokaal niveau is veel te doen, waarbij de gemeente als regisseur een sleutelrol vervult. Denk aan knopen doorhakken over techniek, financiƫn en planning per wijk. En dit vraagt om nauw samenspel met bewoners en andere partijen. Maar hoe pak je dat aan? Daarover dacht Platform31 samen met diverse betrokken partijen en experts na in een Community of Practice. Met zeven heldere inzichten over samenwerking, samenspel en democratische besluitvorming voor gemeenten en bewoners als resultaat.

Samen met gemeenten, bewoners, provincies, energiecoƶperaties, belangenorganisaties en netbeheerders gingen we de afgelopen tijd in gesprek in een Community of Practice. Dankzij hun waardevolle input en actieve bijdrage kwamen we tot zeven lessen voor gemeenten die helpen bij het succesvol betrekken van bewoners en andere partijen. Deze lessen presenteren we in een infographic, die overzicht en houvast biedt om met diverse partijen in gesprek te gaan over participatie en besluitvorming. In de publicatie staat meer over de context en toepassing van de lessen. Per les geven we aanknopingspunten om aan de slag te gaan; met tips, praktijkvoorbeelden en meer informatie. De lessen bieden een goede basis aan gemeenten om de overgang naar aardgasvrije wijken in democratisch evenwicht met de omgeving te realiseren.

U kunt de infographic en de lessen ook los downloaden en gebruiken als praatplaat in de gesprekken die u voert over participatie of samenwerking bij de overgang naar aardgasvrije wijken.

Cover optimaal samenspel
Klik om te vergroten