Magazine Oud worden in Nederland

Ouderen en hun woonomgeving. Met verhalen uit Rotterdam, Nieuwegein en Zwiggelte

Het magazine ‘Oud worden in Nederland’ is tot stand gekomen door een samenwerking van Platform31 en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het gaat over een onderwerp dat iedereen raakt: oud worden. Het aantal kwetsbare ouderen neemt toe. Ouderen wonen ook steeds langer zelfstanding met minder professionele ondersteuning. Hierdoor wordt de buurt belangrijker voor hun kwaliteit van leven. In dit magazine staat de relatie tussen ouderen en hun woonomgeving centraal. Vanuit verschillende invalshoeken belichten we het belang van buurten en dorpen voor zelfstandig wonende ouderen.

Waar het Sociaal en Cultureel Planbureau maatschappelijke veranderingen en nieuwe wetgeving volgt en analyseert, probeert Platform31 deze wetenschappelijke kennis zo goed mogelijk te vertalen in concrete aanbevelingen aan gemeenten en andere betrokken partijen. Voor beide activiteiten (duiding en vertaling) is adequate lokale kennis nodig. Dit magazine maakt dat duidelijk: verhalen over oud worden in Rotterdam, Nieuwegein en het Drentse dorpje Zwiggelte vormen het hart ervan. Deze worden aangevuld met actuele statistische informatie over de vergrijzing, een kleine geschiedenis van het Nederlandse ouderenbeleid en een beschouwing over de vraag of de buurt ook vanzelfsprekend een gemeenschap is.

Meer lezen?

Wonen en zorg

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over wonen en zorg voor u op een overzichtelijke pagina. Op deze pagina koppelen we beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Wonen en zorg