Download

pdf, 1,8 MB

×

Download bestand

Leren transformeren in de middelgrote stad

Eindnotitie met lessen en inzichten uit het Kennisontwikkelingstraject binnenstedelijke transformatie Midsize Brabant

Acht middelgrote Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant investeerden in 2019 in kennisontwikkeling rondom binnenstedelijke transformatie. Dit waren van west naar oost: Bergen op Zoom, Roosendaal, Oosterhout, Waalwijk, Oss, Meijerijstad, Uden en Boxmeer. Opgeteld staan zo’n vijftien transformatieprojecten in de startblokken die moeten zorgen voor een impuls in de stad. In deze eindnotitie delen we de lessen en inzichten die de revue passeerden in de vier themabijeenkomsten van dit kennistraject.

Drie typen gebieden

De transformatieopgaven van middelgrote Brabantse gemeenten vinden grofweg plaats in drie typen gebieden: centrumgebieden, centrumrandgebieden en binnenstedelijke bedrijventerreinen. Een centrum dat compacter moet of een verouderd bedrijventerrein dat vitaler kan, het zijn voorbeelden waarover eigenlijk elke middelgrote gemeente kan meepraten. Een deel van de uitdaging is het opnieuw uitvinden van de stedelijke economie en de positie in het stedelijk netwerk.

Duurzaam (kennis)netwerk

De themabijeenkomsten droegen bij aan de bouw van een duurzaam (kennis)netwerk tussen de middelgrote gemeenten en de provincie Noord-Brabant. Deelnemers werkten aan vergelijkbare opgaven en konden zich veelal inleven in elkaars situatie.

Routekaart

Routekaart transformeren

Meer weten over Stedelijke Transformatie?

Volg de ontwikkelingen in het programma Stedelijke Transformatie en abonneer u op de nieuwsbrief van het programma.

cover-leren-transformeren-in-de-middelgrote-stad