Download

pdf, 2 MB

×

Download bestand

Kleine gemeenten aan de slag met de energietransitie

Voorbeelden en inzichten

Wat zijn de aanpakken en lessen van kleine gemeenten bij de energietransitie? En welke kansen hebben zij? Platform31 deed onderzoek naar dit vraagstuk, in opdracht van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). In de publicatie Kleine gemeenten aan de slag met de energietransitie: voorbeelden en inzichten zijn de bevindingen gebundeld.

In kleinere gemeenten worden volop plannen gemaakt voor de energietransitie. Ze praten met bewoners, zoeken financiële middelen en verkennen verschillende warmtebronnen. Ook wordt gekeken welke wijken en dorpen mogelijke goede startcases zijn om als eerste de aardgasleidingen af te koppelen. Opgedane kennis en ervaringen worden bovendien gedeeld met andere gemeenten. Dat blijkt uit gesprekken die Platform31 voerde met acht kleinere gemeenten en vijf provincies.

Wel zijn er grote uitdagingen voor kleine gemeenten: een fiks takenpakket, beperkte capaciteit, geen of onvoldoende financiële middelen en iedereen – inwoners en ondernemers – meekrijgen en (mee) laten doen in de energietransitie voor een betaalbare prijs. Provincies kunnen kleine gemeenten ondersteunen en verbinden.

cover-energietransitie-en-gezondheid-in-kwetsbare-wijken