Meer lezen

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over schulden en armoede voor u in een overzichtelijk kennisdossier. In dit kennisdossier koppelen we beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Kennisdossier schulden en armoede

Interviewreeks Armoede en Gezondheid

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek loopt 16,5 procent van de bevolking het risico op armoede of sociale uitsluiting. Mensen met financiële problemen zijn vaker stressgevoelig en leven minder gezond. Vanuit het stimuleringsprogramma Gezond in… organiseren Platform31 en Pharos de leerkring en denktank Armoede en Gezondheid. Deelnemers zijn duo’s van verschillende organisaties die werken aan nieuwe verbindingen in de preventieve aanpak van schulden en gezondheidsachterstanden: (GIDS-)gemeenten, GGD-en, welzijnsorganisaties en sociale wijkteams bijvoorbeeld. In de leerkring delen zij kennis, ideeën en ervaringen. Tijdens versnellingssessies staat een lokaal prangend vraagstuk centraal. Met experts wordt dit vraagstuk ontrafeld; dan volgen suggesties en advies.

In deze interviewreeks deelden we resultaten en inzichten uit de lopende leerkring. Elke keer staat een lokaal project centraal.

  • Op tijd signaleren om erger te voorkomen
    Interview met Henrieke Hofsteenge, leidinggevende buurtteam Vaart Welzijn te Assen. Over de preventieve aanpak van betalingsachterstanden van de gemeente Assen en welzijnsorganisatie Vaart Welzijn.
  • Financiën op koers dankzij één loket
    Interview met Sylvia de Ruiter en Yvonne Kleinbussink van de gemeente Kampen. Over de aanpak ‘Financiën op koers’ van de gemeente Kampen, Welzijn Kampen, De Kern Maatschappelijke dienstverlening, Humanitas, MEE en Jeugd GGZ (Dimence).

Tweede leerkring Armoede en Gezondheid

Binnenkort verschijnt een publicatie waarin we de belangrijkste resultaten van deze leerkring bundelen. In april 2018 start een tweede leerkring Armoede en Gezondheid. Wilt u alvast meer informatie hierover? Neem dan contact op met:

scoren-in-de-wijk-kl