Programma Flexwonen

‘Dwarsdoorsnede van het flexwonen’ is onderdeel van het programma ‘Flexwonen in Zuid-Holland’. Hoe we werken, wonen, winkelen en onszelf vervoeren verandert in een rap tempo. Toch komt de woningmarkt daaraan nauwelijks tegemoet. De provincie Zuid-Holland en het ministerie van BZK willen dan ook flexwonen meer op de agenda krijgen. Platform31 helpt hen daarbij en werkt hierin samen met Expertisecentrum Flexwonen. Naast deze publicatiereeks werken de vier partijen samen aan een instrumentenkist voor gemeenten, pilots en diverse publicaties.

Lees meer over Flexwonen.

Factsheet Flexwonen en community-vorming

Bij veel flexibele woonprojecten is sprake van tijdelijke huurcontracten, een mix van verschillende doelgroepen en gemeenschappelijke voorzieningen. Om zulke vormen van huisvesting te laten slagen, wordt ingezet op goed sociaal beheer, waaronder zelfbeheer. Maar dit werkt alleen als er ook een gevoel van gemeenschap bestaat; er een basis van vertrouwen is en oog voor elkaar. Er zijn uiteenlopende manieren om community-vorming te stimuleren. Niet alleen beheerders, maar ook verhuurders en bewoners hebben hier een belangrijke rol in.

Work in progress

Factsheet Flexwonen Flexwonen en community-vorming (pdf, 383 kB) is de zesde editie van een reeks: ‘Dwarsdoorsnede van het flexwonen’. Elke paar weken verschijnt op www.platform31.nl een nieuwe editie, bestaande uit zowel een thema in het flexwonen als een goed voorbeeld in Zuid-Holland of daarbuiten. Eind 2018 worden uitgebreide versies van de factsheets gebundeld in een publicatie.

Lees ook

Logo's flexwonen
cover-factsheet-Flexwonen-en-community-vorming
Factsheet Flexwonen en community-vorming(pdf)

Wooncongres 2023

Woonambities versneld omzetten in meer woonruimte

Wat kun jij doen om Hugo de Jonge en de vele woningzoekenden door deze wooncrisis te helpen? Kom naar het Wooncongres 2023. Lees meer