Download

pdf, 707 kB

×

Download bestand

De wooncoöperatie als verhuurder

Wettelijke kaders en adviezen voor initiatieven

Bij het oprichten van een wooncoöperatie komt veel kijken. Als initiatiefnemer steek je veel energie in het maken van een gedegen plan, overleggen met belangrijke partners en het bouwen aan een sterk collectief. Breng je dit proces tot een goed einde, dan ontstaat er een sociale onderneming met bewoners aan het stuur. Samen hebben de leden van de wooncoöperatie de verantwoordelijkheid over het beheer en onderhoud van de woningen. Hierbij horen verschillende taken en bevoegdheden die voorheen vaak door een woningcorporatie of professionele vastgoedbeheerder gedaan werden.

Deze notitie geeft per variant – zelfstandige woonvereniging, dochteronderneming en beheercoöperatie – de wettelijke kaders aan waar een wooncoöperatie als verhuurder mee te maken krijgt. Tevens wordt beschreven hoe het proces binnen de nieuwe organisatie ingericht kan worden en op welke wijze je kan afwijken van het reguliere systeem.

Kennisdossier

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over wooncoöperaties voor u in een overzichtelijk kennisdossier. In dit kennisdossier koppelen we beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Kennisdossier De wooncoöperatie

cover-de-wooncooperatie-als-verhuurder