Data in de stad

31 oktober 2020
Gemeenten beschikken over steeds meer data binnen het sociale, economische en fysieke domein. Deze zijn enorm waardevol, want hiermee kun je vraagstukken beter duiden en begrijpen en beleid gerichter opstellen of aanpassen. En daarmee kun je de stad aantrekkelijker, duurzamer en leefbaarder maken. Hoe en waar begin je dan? Welke data kun je op welke manier inzetten? En hoe borg je de publieke waarden die hiermee gemoeid gaan? Dit magazine biedt antwoorden, inspiratie én het stappenplan 'Een goede start met data'.

Auteur(s)

Janneke ten Kate, David Louwerse en Barbara Heebels

Elke gemeente beschikt over verschillende soorten datastromen. Denk aan persoonsgebonden data, zoals uit de Basisregistratie Personen, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de schuldhulpverlening. Ook zijn er niet-persoonsgebonden data voorhanden. Zoals over het gebruik van vuilcontainers in de stad, de luchtkwaliteit en vervoersstromen. Van sommige data is de gemeente zelf eigenaar, andere data koopt de gemeente bij andere partijen. Platform31 vroeg aan verschillende data-experts naar de mogelijkheden en toepassingen van verschillende soorten data voor gemeenten. Hoe kun je bijvoorbeeld data koppelen? En waar moet je dan op letten? Ook keken we bij vijf gemeenten mee over de schouder: hoe hebben jullie data ingezet om jullie beleid efficiënter of effectiever in te richten? En hoe is rekening gehouden met verschillende publieke waarden?

Data-in-de-stad

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Janneke ten Kate 06 83 17 13 57 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan