Inspiratietours

Looptijd project: 2019-2025
Project

Professionals uit de corporatie- en de bouwsector worden geïnspireerd met voorbeelden van en experimenten in de warmtetransitie. Jaarlijks is er een tour langs een viertal thema’s of locaties. De inzichten van elke etappe worden vastgelegd in korte samenvattingen.

 

De warmtetransitie is voor woningcorporaties een belangrijke uitdaging. Zij kunnen met de enorme woningvoorraad in hun beheer én de grote bouwopgave veel verschil maken. Dat geldt zeker ook voor de bouwsector. De wil is er, de vraag is vaak nog: wat werkt in de praktijk – niet alleen de bouwpraktijk maar ook de gebruikspraktijk?

Sinds 2019 worden deelnemers in jaarlijks vier ‘etappes’ geïnspireerd door goede voorbeelden en interessante experimenten, steeds met een iets andere thematische nadruk:

  • Wijkentour 2019-2020
  • Inspiratietour aardgasvrije wijken 2021
  • Inspiratietour – De energietransitie: zo kan het! 2022-2023
  • Warmtetour 2023-2024

Ook komend jaar organiseert Platform31 samen met Aedes, Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en WoningbouwersNL een tour. Als je daar interesse in hebt, meld je dan even bij projectleider Fons Lustenhouwer of meld je aan voor de Platform31-nieuwsbrief.

Kennisoverzicht

Van de laatste twee inspiratietours is per etappe een korte samenvatting gemaakt – kennis die nog steeds relevant is. Hieronder kun je de samenvattingen downloaden.

Warmtetour 2023-2024

Monitoring: presteren installaties ook zoals bij het ontwerp is beoogd? Drie goede voorbeelden van gestapelde bouw gasloos maken. Ook zonder ingrijpende isolatiemaatregelen is duurzame verwarming mogelijk en betaalbaar. Hoe je pilots van warmteconcepten
opschaalt naar  grotere delen van de woningportefeuille.

Inspiratietour – De energietransitie: zo kan het!  2022-2023

Conclusies pilot waarin verschillende all-electricinstallaties vergeleken werden. Lessen van de initiatieven van Brainport Smart District (BSD) in
Helmond en het Casa 1.0-huis.
Ervaringen van drie corporaties met kleinschalige warmtenetten voor bestaande bouw. 220 duurzame woningen via een innovatieve sloop- en bouwmethode en zorgvuldige communicatie met bewoners.

 

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan