CitizenLab

Een online burgerparticipatieplatform voor lokale overheden

CitizenLab biedt een digitaal platform om samen met inwoners en stakeholders beleid te co-creëren. Betrek inwoners bij beleidsbeslissingen, beheer diverse participatieprojecten op één platform en beslis op basis van data-analyse. Via verschillende methoden helpt de toolkit om de lokale besluitvorming democratischer, transparanter en coöperatief te maken.

Sinds 2015, heeft CitizenLab samengewerkt met meer dan 125 overheden in 10 verschillende landen om digitale democratie te lanceren. Binnen Nederland werken we momenteel samen met 15 gemeenten, waaronder Amstelveen, Hollands Kroon en Leiden.

De online burgerparticipatietoolkit

Via het platform kan burgerbetrokkenheid op meerdere manieren en momenten in de beleidcyclus gerealiseerd worden. Inwoners kunnen stemmen op bestaande plannen, ideeën delen voor beleid en deelnemen aan online inspraakworkshops. Met behulp van de toolkit kunnen overheden inwoners makkelijker raadplegen, interne efficiëntie verbeteren en draagvlak creëren voor lokaal beleid. Bij het digitale platform staan gebruiksvriendelijke software, rijke data-analyse en laagdrempeligheid voorop.Contact