Respect voor de bananenboom!

Sinds enkele maanden mag ik periodiek in debat met Limburgse bouwers, adviseurs en corporaties over het innoveren met Nul-op-de-meter. Als Brabander was ik trots op de voorsprong die wij namen in de Stroomversnelling. Maar liefst 111 partijen tekenden vorig jaar de Brabantse Deal. Nu één jaar later constateer ik dat ze in Limburg vliegen en in Brabant nog in de koplampen staren. Voor de goede orde, ik bedoel dat niet cynisch. Het is louter een constatering van feiten.

In het perspectief van de kritische berichtgeving over de Stroomversnelling, toch maar eens een lichtpuntje. In Limburg hebben de verschillende betrokken organisaties gekozen voor een open innovatie model, door gedurende het gehele jaar met elkaar onder leiding van een expert heel praktisch aan de slag te gaan. Zo brengen de corporaties cases in en delen ze met elkaar de ervaringen met uitgevoerde Nul-op-de-meter-renovaties. En dat leidt tot mooie verhalen. Zoals bijvoorbeeld het relaas van de bewoner die pas met een Nul-op-de-meter-renovatie instemde na de garantie dat zijn immense bananenboom heel zou worden teruggeplaatst. Sinds dat is gelukt, is hij één van de grootste ambassadeurs van het project.

Uit de verhalen blijkt ook dat bewoners een hoge processnelheid over het algemeen niet als prettig ervaren. Nul-op-de-meter-renovaties zijn voor hen zeer ingrijpend. In een korte tijd lopen er veel activiteiten door elkaar met tientallen bouwvakkers in en om de woning. Dat proces vraagt om efficiënte afstemmingen en veelvuldige, zorgvuldige communicatie. Een leerpunt.

Wat mij bij deze sessies echter vooral opvalt is de transparante houding van de betrokken partijen. Door het delen van goede ervaringen, maar vooral het delen van de uitdagingen die er nog zijn. En dit alles met maar slechts één doel! Ervan te leren en zo een vervolgstap te kunnen zetten. Op mijn terugweg naar Brabant dacht ik aan de uitspraak van Albert Einstein: “If you always do what you always did, you will always get what you always got.”