Nationale Woonbon is geen optie

Bij twee van de verbetervoorstellen is sprake van een voucher. Eenvoudige, en daardoor aansprekende, voorstellen voor een soort van Nationale Woonbon. Helaas te eenvoudig, zoals ik hieronder betoog. Het rapport trekt zelf al de conclusie: “bij het opstellen van de hoogte van de voucher zou rekening gehouden moeten worden met de woningwaarde en het kwaliteitsniveau van de sociale huurwoningen in een gebied.” De Nationale Woonbon wordt zo snel een lokale woonbon. De eenvoud gaat daarmee verloren.

De Nationale Boekenbon is in elke boekenwinkel te gebruiken. Of je nu een boek wil aanschaffen in Heerlen of in Utrecht, overal is de bon evenveel waard. Niet vreemd, want de nieuwste roman van Arnon Grunberg, om maar iets te noemen, kent overal dezelfde prijs. Op het eerste oog lijkt er een analoge situatie te gelden voor sociale huurwoningen en het idee van de voucher. De voucher als Nationale Woonbon, de sociale huurwoning als ‘schaars goed zonder marktwerking’. Zoals het Commissariaat voor de Media de prijs van een boek vastlegt, zo maximaliseert het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de huur. Toch is er een belangrijk verschil: als je boekenwinkel de nieuwe Grunberg niet meer op voorraad heeft, wordt deze voor je besteld. Als je de woning die voor jou betaalbaar is, die met de ‘kwaliteitshuur’, niet kan vinden bestel je niet 1-2-3 bij de corporatie een nieuwe. En dat is waar het mis gaat.

In Almere is 4 decennia lang ruim gebouwd. Zo is Amsterdammers een alternatief geboden voor hun woning drie-hoog-achter. Ruim, en nieuw: een voorraad huurwoningen met veel WWS punten en dus een hoge maximaal redelijke huur. Veel van de huidige bewoners die huurtoeslag ontvangen wonen dan ook in een woning met een huur boven de door Platform31 berekende kwaliteitshuur. Alternatieven zijn nauwelijks voor handen. Met een Nationale Woonbon ben je al snel verplicht ‘boven je stand’ te wonen. Een toeslag, toegesneden op de lokale omstandigheden, is dan al snel nodig. En die lokale voucher maakt het idee er weer niet eenvoudiger op.

Lees het rapport Overstag met de huurtoeslag